D66

D66 vraagt spoeddebat aan over Adoptiewet

23 mei 2007

D66 heeft een spoeddebat aangevraagd over de adoptiewet. Deze wet zou onder andere een verruiming van de leeftijdgrens voor adoptieouders betekenen en maakt het makkelijker voor paren van gelijk geslacht een kind te adopteren in het buitenland. De behandeling van het wetsvoorstel staat in principe voor halverwege juni op de planning, maar vorige week vroeg Minister Hirsch Ballin van Justitie de Kamer om uitstel van de behandeling . De CDA minister en zijn Christenunie collega Rouvoet schreven in een brief aan de Kamer dat ze een commissie willen instellen die de hele zaak weer opnieuw gaat onderzoeken.

D66 wil niet dat er een commissie komt en heeft daarom een spoeddebat aangevraagd. Zo'n commissie levert alleen maar onnodige vertraging op. Bovendien heeft de regering sinds 1996 verschillende onderzoeken laten doen naar inter-landelijke adoptie door homoparen. De conclusies waren keer op keer: het gaat bij adoptie om de kwaliteiten van ouders, niet om hun seksuele voorkeur. Het instellen van weer een commissie kan alleen maar gezien worden als een middel om adoptiemogelijkheden voor homoparen tegen te houden.

De Democraten vinden dat het nu eindelijk is tijd is voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Homoseksuele ouderparen moeten de juridische band met hun kind op dezelfde eenvoudige wijze kunnen vastleggen als heteroparen en inter-landelijke adoptie door homoseksuele paren moet op korte termijn mogelijk zijn.

Alexander Pechtold: `Het gaat om gelijke rechten voor hetero's en homo's. Er is een kamermeerderheid voor de adoptiewet dus de invoering daarvan mag niet langer uitgesteld worden. We hebben al lang genoeg gewacht.'


---