Gemeente Den Haag

Wethouder Henk Kool van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie heeft woensdag 23 mei drie projectvoorstellen voor het stimuleren van het gebruik van financiële regelingen van de gemeente met een subsidie beloond.
De voorstellen zijn geschreven door Haagse organisaties die deel hebben genomen aan de Expertmeeting Armoedebestrijding op 12 maart dit jaar. Wethouder Kool stelt in totaal ruim 60.000 euro beschikbaar voor de drie projecten.

De drie winnende projecten maken deel uit van acht inzendingen die de gemeente ontving na de Expertmeeting Armoedebestrijding. Tijdens die bijeenkomst werd aan organisaties gevraagd om mee te denken over hoe de gemeente samen met hen de armoede in Den Haag terug kan dringen en hoe het gebruik van financiële regelingen die de gemeente heeft voor mensen met een laag inkomen gestimuleerd kan worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen geen gebruik maken van allerlei voorzieningen (schoolkostenregeling, langdurigheidstoeslag etc.) terwijl ze daar wel recht op hebben.

De drie winnende projecten:
'De infobuur'
Het Vadercentrum in Laak, onderdeel van MOOI Laak, stuurde een idee in om informatiecirkels te organiseren, waarin mensen met een minimum inkomen zelf voorlichting gaan geven aan andere mensen met een laag inkomen. Voor 'De infobuur' ontvangt het Vadercentrum een subsidie van 18.000 euro.

'Meer-met-minder-geld'-dagen
Bureau KomSa krijgt 12.500 euro subsidie om een aantal 'Meer-met-minder-geld'-dagen te organiseren, naar voorbeeld van een dag die eerder met succes is gehouden in het Zeeheldenkwartier. Op deze dagen wordt niet alleen naar de besognes van het hebben van een laag inkomen gekeken, maar vooral praktisch gedacht vanuit mogelijkheden om met weinig geld om te gaan.

Elf spotjes over regelingen
Tenslotte gaat Transevents Transmovies elf korte films maken over verschillende manieren om geld te besparen en gebruik te maken van regelingen van de gemeente. De spots worden gemaakt door en met Haagse minima en op zoveel mogelijk plaatsen uitgezonden. Voor dit plan ontvangt Transevents ongeveer 40 duizend euro subsidie.

Criteria plannen
De drie winnende plannen voldeden het best aan een aantal criteria dat vooraf was opgesteld. Zo moesten de projecten vernieuwend zijn, bij voorkeur nog dit jaar uitgevoerd worden en bepaalde doelgroepen bereiken. Creativiteit en effectiviteit hebben uiteindelijk de doorslag gegeven. Twee andere projecten voldeden niet aan de criteria maar lijken wel goed binnen het gemeentebeleid te passen. Deze projecten komen niet in aanmerking voor geld in het kader van armoedebestrijding maar de gemeente kijkt hoe deze voorstellen toch een kans kunnen krijgen.