VVD


23-5-2007

Europese Commissie beperkt mogelijkheden Nederlandse transportsector

In een vandaag openbaar gemaakt voorstel stelt de Europese Commissie voor om cabotage (het goederenvervoer over de weg binnen landsgrenzen van een andere lidstaat) te beperken tot een maximum van 3 ritten per week aansluitend op internationaal vervoer.

Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dit een stap terug. De cabotageregels uit 1993 werden beschouwd als een tussenstap naar volledige vrijheid. Niets lijkt nu minder waar.

Hennis-Plasschaert: "Voor een zo efficiënt mogelijke planning, is een vrije markt noodzakelijk. Elke beperking, of het nu gaat om cabotage zoals in dit geval of de totaal onzinnige lappendeken aan rijverboden, leidt immers tot méér vervoersbewegingen.

Natuurlijk, we hebben een Europese benadering nodig zodat de sector niet langer geconfronteerd wordt met allerhande nationale oprispingen om de cabotagemogelijkheden tot een minimum te beperken. Dit Commissievoorstel strookt echter voor geen meter met de beginselen en doelstellingen van de interne markt en/of de Lissabon-strategie."

De genoemde pro-argumenten als verkeersveiligheid, het milieu en een vermindering van de administratieve lasten raken in deze kant noch wal. Met dit voorstel wordt een lang gekoesterde Franse wens gecodificeerd en dat is een stap in de verkeerde richting. In plaats van meer vrijheid voor de transportsector, worden vervoerders nu met meer beperkingen geconfronteerd."