Introductieavond Theater-Popkoor Pedalpoint in IJsselstein


Pedalpoint wil het gaan maken

IJSSELSTEIN (UTR), 20070514 -- `We willen popsongs en op termijn musicals gaan zingen met orkestbanden en/of een echte band. Verder is het de bedoeling dat we als groep volledige theatervoorstellingen gaan maken.' Dat stelt initiatiefnemer en dirigent van theater/popkoor Pedalpoint in oprichting, Michel de Valk. `Een show bestaat dan ook uit zang, dans en dramaturgische elementen. Om deze onderdelen onder de knie te krijgen, roepen we de hulp in van kundige mensen die ervaring en hun sporen binnen het theater hebben verdiend. Het Fulco Theater wordt ons vaste podium waar we - hopelijk - jaarlijks een show geven.'

De in Kamerik geboren en getogen De Valk is in IJsselstein geen onbekende. Hij is al dirigent van het vrouwenkoor Amuse en het Fulco's Regionaal Mannenkoor. Daarnaast is hij leider van enkele popkoren elders in Nederland. Die draaien al jaren succesvol en de toestroom van leden is groot.
`Ik speelde al geruime tijd met de gedachte om ook in IJsselstein een theater/popkoor op te richten. In Nieuwegein draait een popkoor en de berichten die ik daarover hoorde, waren niet al te best. Na een goed gesprek met theaterdirecteur Ed Caris bleek het mogelijk te zijn om te repeteren in het Fulco theater. Dat was net het duwtje dat ik nodig had om in IJsselstein te beginnen.' Hij denkt dat er in de gemeente behoefte is aan een theater/popkoor.
`We gaan het helemaal maken in IJsselstein en omstreken', zegt hij overtuigd van het succes. In september beginnen de repetities. De introductieavond staat gepland voor woensdag 23 mei in het Fulco Theater. Op die avond geeft De Valk aan belangstellenden uitleg over wat Pedalpoint moet gaan worden, het repertoire en de verdere plannen. `Ook leg ik dan uit wat de auditie inhoud en wanneer die wordt gehouden. En natuurlijk gaan we ook zingen. Of met Leo Geritssen of met een muziekband. Leo is een all round musicus die verschillende muziekinstrumenten bespeelt. De danscoach op 23 mei is Evelien Aarnink. Zij slaagde kort geleden voor de opleiding Danscoach. Evelien danste zelf een aantal jaren bij een professioneel showballet en wordt een grote steun voor theater/popkoor Pedalpoint.'
Het repertoire gaat uit musical- en popsongs bestaan. `In het begin wordt het een mix om een gevarieerd programma te kunnen samenstellen en onze eerste voorstelling/concert voor te bereiden. Later wil ik ook complete musicals en popconcerten gaan instuderen.'.

Ambitieus
De Valk is ambitieus. `Pedalpoint wordt niet zomaar een koor. Het wordt een kwaliteitskoor', weet hij zeker. `Ik streef een professioneel niveau na. Dit hoeft de gezelligheid niet in de weg te staan, maar de leden moeten er wel de nodige energie in steken en thuis studeren. De mix van show, dans en zang staat centraal. Het gemiddelde popkoor blijft steken bij zang en een beetje dans. Pedalpoint streeft naar "totaal theater", alles op een behoorlijk niveau. Popsongs, zowel oude als recente, in mooie arrangementen met een flinke uitdaging voor de zangers. Dans, wat het gemiddelde wiegen van koren voorbij streeft, met een flink portie showballet. Op termijn zullen we complete musicals gaan zingen, gedacht wordt aan Jesus Christ Superstar, Wicked of Les Miserables. Na verloop van tijd komt er ook een regisseur naar de repetities als voorbereiding op de theatervoorstelling. De bedoeling is dat we de producties en concerten ook in andere theaters dan het Fulco theater gaan zingen zodat we jaarlijks een aantal theater optredens hebben.

Campagne belangstelling
Inmiddels hangen er in IJsselstein al posters waarop de komst van het koor wordt aangekondigd. De eerste aanmeldingen van geĂŻnteresseerden in Pedalpoint zijn al binnen. `Nog voor er sprake is van PR-campagne zijn mensen al belangstellend en dat vind ik een goed teken', aldus De Valk. Aan belangstellenden die zich inschrijven, vraag ik de poster te verspreiden via de e-mail en de poster op te hangen op druk bezochte plekken in IJsselstein en omgeving.' Er wordt in principe op woensdagavond van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur gerepeteerd, maar als het nodig is langer.
Hopelijk is IJsselstein er klaar voor en zullen veel mensen op de introductieavond op 23 mei komen kijken.'

http://www.pedalpoint.nl





Sylvia Diemel