Ingezonden persbericht


Initiatief van Kidsweek Junior brengt wekelijks actualiteit in het onderwijs op de basisscholen

Innovatief onderwijsconcept brengt actualiteit in de klas

Testproject bij basisscholen succesvol verlopen

Eindhoven, 23 mei 2007 - De Stichting Onderwijs Maak Je Samen en Uitgeverij Kidsweek lanceren voor het schooljaar 2007-2008 de `Kidsweek Junior in de klas'. Het is een nieuw onderwijsconcept voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs, waarbij het nieuws uit de krant iedere week wordt vertaald naar prikkelende lesopdrachten. Hierdoor krijgt actualiteit een plek in het curriculum. Tien basisscholen hebben het concept de afgelopen maanden met succes getest. Op basis van de zeer positieve reacties, hebben de partners besloten om `Kidsweek Junior in de klas' vanaf september landelijk uit te rollen. Nu al kunnen scholen zich op internet aanmelden voor een testabonnement van 250. Daarvoor ontvangen de scholen in het schooljaar 2007-2008 wekelijks 45 kranten en al het ondersteunende lesmateriaal.

Uit het proefproject onder tien basisscholen blijkt dat leerkrachten het nieuwe onderwijsconcept aantrekkelijk vinden voor leesbevordering en begrijpend lezen. Kinderen worden door de actieve opdrachten verleid om de krant door te lezen en blijken het lezen dan wel leuk te vinden. Daarnaast vormen de actualiteit en wereldoriëntatie belangrijke pijlers van het concept. Job Christians, algemeen directeur van de Stichting Onderwijs Maak Je Samen, hierover: "Door de actualiteit een belangrijke plek te geven in de klas, raken kinderen beter op de hoogte van wat er in de wereld om hen heen gebeurt. Deze bewustwording is essentieel om verbondenheid met zichzelf, met elkaar en met de wereld te creëren."

"Het feit dat kinderen in het basisonderwijs op een interessante en leuke manier kennis kunnen maken met het fenomeen krant, vind ik een absolute plus aan onze samenwerking," aldus Roland Pelle, uitgever van Kidsweek Junior.

Kerndoelen en actualiteit
De basis vormt Kidsweek Junior, een krant die wekelijks het nieuws selecteert en schrijft voor kinderen vanaf 7 jaar. In aanvulling op de krant kunnen de leerkrachten op www.kidsweekjuniorindeklas.nl wekelijks tien nieuwe opdrachtkaarten downloaden. De opdrachten zijn gekoppeld aan de verschillende kerndoelen, die ook duidelijk op iedere kaart vermeld staan. Met een registratiesysteem is eenvoudig bij te houden welke leerling welke kerndoelen gehad heeft. Door de grote variëteit aan opdrachtkaarten is `Kidsweek Junior in de klas' flexibel inzetbaar in verschillende onderwijsvormen. De wekelijkse vernieuwing zorgt voor dynamiek in de klas en houdt zowel de leerkracht als de leerlingen enthousiast en gemotiveerd.

De leerkracht bepaalt zelf hoe er met de leerlingen wordt gewerkt; klassikaal, in groepjes, als onderdeel van de weektaak of op basis van leerling initiatief. Dat dit inderdaad werkt blijkt ook uit de proef, waarbij de deelnemende scholen zeer verschillend te werk gingen.

Testabonnement
Na deze succesvolle test onder tien scholen, is besloten om `Kidsweek Junior in de klas' in het schooljaar 2007-2008 verder te ontwikkelen. Scholen kunnen tegen kostprijs een testabonnement nemen voor een jaar. Voor 250 euro ontvangt de school wekelijks 45 kranten en een inlogcode voor de website. De scholen wordt dit testjaar gevraagd om maandelijks een enquête in te vullen. Deze informatie wordt gebruikt om het concept verder te optimaliseren.

Noot voor de reactie:

Voor meer informatie kunt u een bezoek brengen aan www.kidsweekjuniorindeklas.nl. Daar staan ondermeer voorbeelden van de verschillende opdrachtkaarten en andere materialen voor de leerkrachten.

Daarnaast kunt u contact opnemen met:

Stichting Onderwijs Maak je Samen, Job Christians 06-44394280

Uitgeverij Kidsweek, Roland Pelle 020-6353281 of 06-29628494


---- --