De Doelen Concertgebouw

Persbericht

Rotterdam, 21 maart 2007

Spannend als bij de première

Gardiner en Mullova bieden een frisse blik op Brahms

Dirigent John Eliot Gardiner is een groot liefhebber van de Doelen, en de liefde is wederzijds. Op donderdag 24 mei 2007 zet hij zijn Doelen-traditie voort met een uitvoering van de dramatische Eerste symfonie, het Vioolconcert en de Tragische Ouverture van Brahms. Soliste in het vermaarde Vioolconcert is de Russische violiste Viktoria Mullova.

Veertien jaar bleef Brahms sleutelen aan zijn Eerste Symfonie, zo bang was hij dat hij na de grote Beethoven niets nieuws meer te zeggen zou hebben. Maar de dramatische openingsmaten, met hun steeds weer terugkerende paukenslagen, maken meteen duidelijk dat Brahms een uniek verhaal te vertellen heeft. Op donderdag 24 mei brengt de Britse dirigent John Eliot Gardiner de symfonie met zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique, het fenomenale orkest dat hij in 1990 oprichtte om de muziek uit negentiende eeuw in al haar oorspronkelijke glorie te kunnen tonen. Weinig of geen andere orkesten zijn beter toegerust om Brahms' Eerste Symfonie weer even spannend te maken als ze bij de première was.

De Tweede Symfonie viel beduidend lyrischer uit dan de Eerste, en toen Brahms deze Tweede net had voltooid, loste hij ook een oude belofte in en schreef een (al net zo lyrisch) Vioolconcert voor de beroemde vioolvirtuoos Joseph Joachim. Soliste bij Gardiner is de Russische violiste Viktoria Mullova. Driemaal eerder stond zij in de Doelen: in een Vivaldi-concert met de oude-muziekspecialisten van Il Giardino Armonico, met haar eigen Mullova Ensemble speelde zij kamermuziek van Strauss (Metamorphosen) en Schubert, en bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelde zij een gouden klassieker: Tsjaikovski's Vioolconcert. Het opvallende lijstje typeert de breedte van Mullova's repertoire. Hoewel, zij speelde (onder andere op het album 'Through the Looking Glass') ook nog muziek van Alanis Morissette, Youssou N'Dour, Miles Davis, The Beatles, The Bee Gees, Duke Ellington en Weather Report, en Bartók, Bach, plus werk dat eigentijdse componisten speciaal voor haar componeerden.

Op haar veelgeprezen opname van 1992 speelde Mullova het Vioolconcert op metalen snaren. Nu, voor het eerst, kiest zij voor de in de negentiende eeuw nog gebruikelijke, veel subtieler klinkende darmsnaren. Samen met de enorme de klankrijkdom van het Orchestre Révolutionnaire et Romantique belooft het een sublieme uitvoering worden.

Het concert maakt deel uit van een kleine tournee, met concerten in Porto (22 mei), Rotterdam (24 mei) en Brugge (25 mei).

Concertgebouw de Doelen, Rotterdam

donderdag 24 mei 2007, Grote Zaal 20.15
Orchestre Révolutionnaire et Romantique o.l.v. Sir John Eliot Gardiner Viktoria Mullova - viool

Brahms - Tragische Ouvertüre
Brahms - Vioolconcert
Brahms - Symfonie nr.1

Bestel kaarten à ¤ 42 / ¤ 39 / ¤ 29 (normaal/R'pas en 65+/cjp) via www.dedoelen.nl of 010-2171717

Meer informatie -

De Doelen Concertgebouw