RVD / Kon. Huis nr. 72: Prins van Oranje - Geldmuseum Utrecht

Rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht

Prins van oranje opent geldmuseum utrecht

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent donderdag 24 mei in Utrecht het Geldmuseum. Het Geldmuseum is gehuisvest in het monumentale pand van de Koninklijke Nederlandse Munt aan de Leidseweg. Het is een nieuw museum over geld en geldcultuur, waar bezoekers kunnen ontdekken wat geld is, in elk denkbaar opzicht. De Minister van Financiën, W.J. Bos, houdt tijdens de openingsbijeenkomst een toespraak.

Aan de hand van objecten, computeranimatie, spel, film en activiteiten komt in de vaste presentatie aan de orde wat mensen met geld doen en wat geld doet met mensen. Bezoekers kunnen een miljonairsspel spelen en vreemde geldsoorten bekijken in de schatkamer. Het toegangsbewijs is geld waard. De bezoeker kan het inzetten en er mee sparen of geld mee verliezen. De Gouden Berg biedt een inkijkje in de muntfabriek van de Koninklijke Nederlandse Munt. Ook een schenking van oud-Minister van Financiën G. Zalm, een flipperkast, is in het Geldmuseum te bewonderen.

Het Geldmuseum biedt een breed publiek inzicht in economische processen en wil bijdragen aan de financiële opvoeding van de Nederlandse jeugd. Het wil de belangstelling voor het internationale monetair systeem en de ontwikkeling van de numismatiek op wetenschappelijk niveau bevorderen.

Het Geldmuseum kwam tot stand door een fusie van drie numismatische collecties en wordt structureel ondersteund door zijn grondleggers: het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Koninklijke Nederlandse Munt. Bestuursvoorzitter van de Stichting het Geld- en Bankmuseum is drs. H. Heemskerk, bestuursvoorzitter van de Rabobank Groep.

Noot voor redacties (