Stichting Bouw Research

Nationaal Brandveiligheidscongres agendeert brandveiligheid bij ontwerpers, bouwers én gebruikers

woensdag 11 april 2007

SBR organiseert, met ondersteuning van de ministeries van VROM en BZK, op 24 mei het Nationaal Brandveiligheidscongres in De Doelen Rotterdam. Op die dag komen alle partijen uit de brandveiligheidsketen bij elkaar voor een onderwerp dat hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staat. Doel van het congres is het brandveiligheidsbewustzijn in de hele keten te vergroten: van ontwerp tot en met gebruik. Het Nationaal Brandveiligheidscongres is één van de acties uit het Actieprogramma Brandveiligheid, opgesteld door de betrokken ministeries in samenwerking met de VNG als reactie op de Schiphol-brand.

De afgelopen jaren werd het een aantal malen pijnlijk duidelijk dat het aan brandveiligheid in gebouwen wel eens ontbreekt. SBR onderschrijft de stellingname in het actieprogramma dat bevordering van brandveiligheid via regelgeving, handhaving en technische oplossingen haar grenzen heeft bereikt. Het gaat er meer om dat de verantwoordelijken in alle fasen van het bouw- en gebruiksproces bewust zijn van het belang van brandveiligheid. Het congres wil hier, mede door zijn brede opzet en integrale benadering, aan bijdragen.

Sprekers
Openingsspreker van het eerste Nationaal Brandveiligheidscongres is prof.dr. Uri Rosenthal. De voorzitter van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en hoogleraar Bestuurskunde bij de Universiteit Leiden zet brandveiligheid in een breder perspectief. Vervolgens staan het Actieprogramma Brandveiligheid en het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken centraal. Mr. Gertjan Bos van het ministerie van BZK en drs. Merijn van Giessen van het ministerie van VROM lichten dit toe. Louis Witloks van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra geeft zijn visie op de relatie tussen overheid en marktpartijen. Het congres brengt opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers letterlijk bij elkaar aan tafel; René Hersbach (ING Real Estate Development), Jeroen van Schooten (BNA) en Jan Groeneveld (BAM Utiliteitsbouw) gaan met elkaar in debat. Dit doen zij onder leiding van tv-journalist Frénk van der Linden, dagvoorzitter van het congres.

Integrale benadering
Het congres is geschikt voor alle partijen die te maken hebben met brandveiligheid in gebouwen: projectontwikkelaars, bouwers, architecten, preventiemedewerkers en handhavers bij gemeenten, vastgoedeigenaren en -beheerders, verzekeraars, beleidsmedewerkers en adviseurs. Discussies over brandveiligheid moeten duidelijk maken wat de taken en verantwoordelijkheden van de partijen zijn. Dat gebeurt onder andere in zes parallelsessies waarbij telkens een andere invalshoek aan bod komt, zoals het vluchtgedrag van mensen en brandveiligheid in complexe gebouwen. Primeur vormen de presentaties van de methode beheersbaarheid van brand van het ministerie van BZK en de handreiking grote brandcompartimenten van het ministerie van VROM.

Voor meer informatie en inschrijving zie www.nationaalbrandveiligheidscongres.nl.

SBR en integrale brandveiligheid
SBR is al meer dan 40 jaar actief in de bouwsector. Zij werkte de afgelopen jaren actief aan integrale brandveiligheid via (digitale) kennisproducten. Van de bundel 'Brandveiligheid: Ontwerpen en Toetsen', die een brug slaat tussen ontwerp en toetsing van brandveiligheid, zijn inmiddels 10.000 exemplaren verkocht. Daarnaast verzorgt SBR cursussen over brandveiligheid. De belangstelling hiervoor toont aan dat er in Nederland een grote behoefte is aan kennis over dit onderwerp.