Ingezonden persbericht


24 Mei: Eerste hoorzitting Corio vs. Krakers Stationsplein 7

Utrecht, 14 mei 2007

Donderdag 24 mei om 9 uur s'ochtends zal in het gerechtsgebouw te Utrecht de eerste hoorzitting in de bodemprocedure die loopt tussen Corio en de krakers van Stationsplein 7 plaatsvinden. Het gekraakte hoekje van Hoog Catharijne voorziet nu al bijna twee jaar het stationsgebied van een lichtpuntje in de poel van beton en commercie. In het pand zijn twee vaste projecten gehuisvest, te weten de alom bekende Weggeefwinkel en de gratis internetwerkplaats PUSCII. Naast deze twee vaste projecten wordt de plek regelmatig gebruikt als expositie-, vergader- en oefenruimte door een grote diversiteit aan groepen. Tevens doet het dienst als opslag voor Food not Bombs, een groep die maandelijks gratis eten op straat uitdeelt. Al met al is het pand uitgegroeid tot een symbool voor de weggeefeconomie. Multinational Corio, bekend als eigenaar van het moloch Hoog Catharijne, wil daar een eind aan maken. In een absurde dagvaarding stellen zij dat de huidige activiteiten die in het pand ontplooit worden geen maatschappelijk doel dienen.
Tevens trachten zij hun incompetentie het pand verhuurd te krijgen af te schuiven op de aanwezigheid van de krakers. Het feit dat het pand voor de kraak ook al twee jaar leeg stond wordt hierbij vrolijk genegeerd. Als klap op de vuurpijl komt Corio met hun daverende alternatief voor de plek: een contract bij Ad Hoc om er antikraak van te maken ligt al klaar.

Het moge duidelijk zijn dat de krakers en gebruikers van Stationsplein 7 zich niet in de vorderingen van Corio kunnen vinden. Met name gezien het gebrek aan serieus te nemen alternatief van Corio's zijde, zien zij de hoorzitting dan ook met vertrouwen tegemoet. Sympathisanten worden opgeroepen naar de zitting te komen en hun steun te betuigen. Na afloop van de hoorzitting vindt een persconferentie plaats waarin zowel de inhoud van de zitting als een reactie van de krakers besproken zal worden.
De conferentie is open toegankelijk en vangt aan om 13.00 uur aan het Stationsplein 7.

--