Medaille-uitreiking Bosnië en Afghanistan-militairen

Generaal-majoor Lex Oostendorp, plaatsvervangend commandant landstrijdkrachten, reikt op vrijdag 24 mei medailles uit aan ruim 500 militairen in de IJsselhallen in Zwolle. Ze ontvangen de Nederlandse herinneringsmedaille vredesoperaties voor hun uitzending naar Bosnië of Afghanistan.

De 265 Bosnië-militairen, onder leiding van luchtmachtcommandant luitenant-kolonel Johan de Jongh, maakte van november 2006 tot en met april 2007 deel uit van de European Union Force 5 (EUFOR 5). De militairen zijn voornamelijk afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade en 1 Logistieke Brigade van de Koninklijke Landmacht.

De belangrijkste taak van de Nederlandse militairen is, als onderdeel van de Europese troepen in Bosnië, toe te zien op de naleving van het Dayton-akkoord. In april kwam er een einde aan de aanwezigheid van Nederlandse gevechtseenheden in Bosnië. Wel blijven er 80 tot 90 Nederlandse militairen van alle krijgsmachtdelen onderdeel uitmaken van EUFOR. Zij leven grotendeels tussen de bevolking en treden vooral op als waarnemer en tussenpersoon richting lokale autoriteiten.

De 255 Afghanistan-militairen maakte van november 2006 tot en met april 2007 deel uit van de International Security Assistance Force (ISAF). De helft van deze groep militairen maakte deel uit van de laatste rotatie van eenheden die de bouw van de kampen in Uruzgan realiseerden, zodat de kampen Tarin Kowt en Deh Rawod 1 april officieel overgedragen konden worden aan de commandant van de Task Force Uruzgan. Deze militairen zijn afkomstig van 101 Gevechtssteunbrigade. De andere helft is afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade en maakte deel uit van de missie Task Force Uruzgan. Deze richt zich op stabilisatie en wederopbouw van Afghanistan.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed