Presentatie RPB-studie 'Snelwegpanorama's in Nederland' 24 mei

22.05.2007 / 09:55 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ruimtelijk planbureau

Ruimtelijk planbureau

http://www.ruimtelijkplanbureau.nl

Persuitnodiging presentatie RPB-studie 'Snelwegpanorama's in Nederland'

Op donderdag 24 mei publiceert het Ruimtelijk Planbureau de studie Snelwegpanorama's in Nederland. Wij doen dit met een presentatiebijeenkomst in de Haagsche Lobby. Pers en belangstellenden zijn van harte welkom deze bijeenkomst bij te wonen.

De snelwegomgeving staat steeds vaker in de belangstelling. Veelal in negatieve zin: het is een rommeltje langs de snelweg, uitzichten op het Nederlandse cultuurlandschap verdwijnen in rap tempo en Nederland lijkt vanaf de snelweg één grote aaneensluiting van woonwijken en bedrijventerreinen. Toch valt er langs de snelweg in Nederland ook veel te genieten. Wie kent niet het panorama dat de A7 vanaf de Afsluitdijk biedt? Of het beeld vanaf de A28 op de beboste heuvels van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe? Dat neemt niet weg dat de afwisseling tussen bebouwde en open stukken in de snelwegomgeving op veel plaatsen recent is verdwenen of in de nabije toekomst onder druk komt te staan.

Inmiddels staan de panorama's vanaf de snelweg op de agenda van het rijk en zijn ze prominent aanwezig in de discussie over de verrommeling van Nederland. Een structuurvisie voor panorama's en de snelwegzone wordt in het najaar van 2007 verwacht. Met deze studie wil het Ruimtelijk Planbureau invulling geven aan het begrip snelwegpanorama en daarmee handvatten bieden voor het beleid gericht op het behoud ervan. Wat is een snelwegpanorama precies? Waar langs de Nederlandse snelwegen zijn ze te vinden? Kunnen ze worden behouden, en zo ja: hoe?
Na de presentatie van de hoofdpunten van de studie volgt met name over deze laatste vraag een debat met Tweede Kamerleden en bestuurders van gemeente en provincie.

Programma


09.30 Ontvangst met koffie/thee
10.00 Welkom en opening van de bijeenkomst
10.05 Presentatie onderzoek: 'Snelwegpanorama's in Nederland Wim Derksen, directeur, Ruimtelijk Planbureau
10.20 Discussie o.l.v. Yvonne Zonderop (Volkskrant/Ruimtelijke Agenda): Hoe belangrijk zijn snelwegpanorama's en hoe kunnen ze worden behouden? Deelnemers:
Jan Bouwens, wethouder, gemeente Bodegraven
Ruud van Heugten, Tweede kamerlid CDA
Paulus Jansen, Tweede Kamerlid SP
Co Verdaas, gedeputeerde, provincie Gelderland
11.20 Gelegenheid tot het stellen van vragen door journalisten 11.30 Sluiting van de bijeenkomst

Adres en locatie
De Haagsche Lobby bevindt zich op de bovenste verdieping van de Openbare Bibliotheek, Spui 68 te Den Haag. De Haagsche Lobby is op loopafstand (ongeveer 10 min.) bereikbaar vanaf Den Haag Centraal Station.

Aanmelden
Wilt u deze bijeenkomst bijwonen dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen aan pers@rpb.nl

Persbericht
Het persbericht is vanaf woensdag 23 mei 12.00 uur onder embargo verkrijgbaar. Mocht u deze willen ontvangen dan kunt u deze aanvragen door een e-mail sturen aan pers@rpb.nl, waarin u aangeeft het embargo tot donderdag 24 mei 10.00 uur, te zullen handhaven.