Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

EcoTest: Diesels worden steeds milieuvriendelijker

Den Haag, 22 mei 2007

Diesels worden steeds milieuvriendelijker, nu ze steeds meer worden voorzien van roetfilters. Ze benaderen zelfs de hybride-voertuigen. De beste vijf van de nieuw geteste auto's zijn vier diesels met roetfilter en één auto op aardgas. Beste is de Skoda Octavia RS TDI-diesel. Dat blijkt uit de jaarlijkse EcoTest.

De ANWB vraagt aan autofabrikanten:


* verdere reductie van het brandstofverbruik van hun modellen na te streven onder alle rij-omstandigheden, ook buiten de normale rijcyclus, met inbegrip van zuiniger werkende apparaten zoals airconditioning;


* alle dieselmodellen van fabriekswege standaard te voorzien van gesloten roetfilters, ook bij de modellen uit de kleinste klassen;

In de EcoTest zijn dit jaar meer dan 90 nieuwe modellen getest op hun uitstoot van schadelijke gassen en CO2. Deze test is een samenwerkingsverband van de Europese zusterclubs van de ANWB en wordt uitgevoerd door de Duitse ADAC in zijn emissie-laboratorium. Onderzocht zijn 92 modellen, 40 benzine-modellen, 11 diesels zonder en 37 diesels met roetfilter, 1 auto op aardgas en 3 auto's, die ook op LPG rijden.

De Toyota Prius blijft nog steeds nummer 1, op de voet gevolgd door de Volvo V70 2.4 Bi-Fuel CNG (aardgas). Verdere inspanningen van de auto-industrie zijn zinvol bij alle technologieën. Hybride-auto's en auto's op aardgas, diesel en benzine zijn nu alle vertegenwoordigd in de top-vijf van EcoTest.

De ANWB is een vereniging met 3,9 miljoen leden, onder meer actief op de terreinen recreatie en mobiliteit. De bond wil deze leden van dienst zijn door ze informatie geven over auto en milieu.

Meer informatie is te vinden op anwb.nl en in Anwb*Auto die donderdag 24 mei verschijnt.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)