Alg Overleg Geneesmiddelenbeleid TK 24 mei 07

22.05.2007 / 11:25 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Boa

Boa

Algemeen Overleg Geneesmiddelenbeleid donderdag 24 mei 2007

Betreft brief VWS over Zelfzorgmiddelen en indeling verkooppunten.

Geachte leden van de commissie VWS,

In het de komend Algemeen Overleg geneesmiddlenbeleid komt aan de orde de VWS-brief aan de Tweede Kamer m.b.t. de Zelfzorggeneesmiddelen.
Wij hopen dat u daarbij aan de orde wilt stellen de verkooppunten voor de geneesmiddelengroep, de NSAID's . Dit is en groep geneesmiddelen die werkt als ontstekingsremmer (denk daarbij aan veel gebruikte middelen zoals diclofenac)

Deze NSAID's kunnen nu gekocht worden bij de drogist en de apotheek. De Stichting BOA (zie hieronder) pleit ervoor, in de toekomst deze middelen alleen te verkopen bij de apotheek. Deze middelen geven namelijk vaak , in combinatie met andere medicijnen, ongelukken. Een groot deel van de ziekenhuisopnames , veroorzaakt door fout medicijngebruik, wordt veroorzaakt doordat de patiënt een NSAID heeft geslikt, naast een ander medicijn dat werd toegediend voor een andere kwaal.

Een voorbeeld: naast de bloedverdunner die regelmatig werd toegediend i.v.m. een trombosebeen - op recpet verstrekt via de de apotheek- , kreeg de patiënt een NSAID, b.v. diclofenac - gekocht bij de drogist - als ontstekingsremmer voor een pijnlijke teen. Door de gevaarlijke combinatie van deze twee medicijnen , moest deze patiënt met spoed opgenomen worden i.v.m. inwendige bloedingen. De combinatie van deze twee medicijnen bleek fataal.

De bloedverdunner was verstrekt via de apotheek. De ontstekingsremmer, de diclofenac (een middel uit de NSAID-groep) was gekocht bij de drogist. Als nu de patiënt de diclofenac niet had gekocht bij de drogist , maar bij de apotheek, dan had dit ongeluk van de inwendige bloeding kunnen worden voorkomen. Immers de apotheek registreert voor iedere patiënt het medicijngebruik. Wanneer bij de apotheek twee medicijnen worden verstrekt voor één patiënt, vind medicatiebewaking plaats en vindt signalering plaats wanneer het gevaarlijk is om deze twee medicijnen tegelijkertijd te gebruiken. De apotheker adviseert bij het vinden van een goed alternatief (evt in overleg met de voorschrijver) en een medicijnongeluk is voorkomen.

De drogist kent zo'n registratiesysteem voor de medicatieveiligheid niet. Bij verkoop van NSAID's door de drogist kan dus zo'n ongeluk niet worden voorkomen. De BOA pleit er daarom voor de groep geneesmiddelen van de NSAID's alleen te verstrekken via de apotheek, omwille van de gedegen medicatiebewaking om daarmee ongelukken te voorkomen.

In de afweging waar de NSAID's straks nog verkocht mogen worden , kan meespelen het argument van de gemakkelijke verkrijgbaarheid. Mocht het VWS-besluit zo uitvallen, dat in de toekomst alleen in de apotheek een NSAID-middel mag worden verkocht , dan moet dat punt geen probleem opleveren. Het middel is dan nog steeds goed verkrijgbaar. Immers in iedere buurt is wel een apotheek.

CBG
Het CBG heeft u geadviseerd om de NSAID's ook verkrijgbaar te laten zijn bij de drogist. Daarbij gaat het CBG ervan uit , dat de patiënt de bijsluiter goed leest. Het HARM- onderzoek van de Universiteit van Utrecht heeft echter onlangs overtuigend aangetoond dat de praktijk uitwijst dat veel patiënten in het ziekenhuis terecht komen door het onjuist gebruik van NSAID's .

Daarnaast is het van belang dat patiënten zich vaak niet realiseren dat vrij verkrijgbare geneesmiddelen ook potentieel gevaarlijk kunnen zijn.

Denkt u dat uw vrij verkrijgbare pijnstiller veilig is? In een recent onderzoek van TNS NIPO beantwoordt 82 % van de ondervraagde gebruikers deze vraag bevestigend . Patiënten zijn zich vaak niet bewust van mogelijke gevaren van vrij verkrijgbare geneesmiddelen, juist omdat deze zo gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Ook het wetenschappelijk bureau van apothekers organisatie KNMP ziet de grote veiligheidsrisico's als de NSAID's ongecontroleerd worden afgeleverd.

Tenslote willen wij een eventuele gedachte wegnemen, als zou dit pleidooi van de BOA te maken zou hebben met de bescherming van omzet- of winstcijfers van de apotheek. Immers het gaat bij de NSAID's om heel goedkope middelen met een zeer lage marge. In deze discussie staat voor ons de medicatieveiligheid op de allereerste plaats.

De BOA hoopt, dat u in het Algemeen Overleg het standpunt zult uitdragen dat de NSAID's in de toekomst alleen nog verkocht mogen worden bij de apotheek, omdat op die manier veel medicatieongelukken voorkomen kunnen worden.
Bij voorbaat bedankt voor de aandacht die u aan deze zaak wilt schenken.

Stichting Belangenbehartiging Openbare Apothekers (BOA) Stichting BOA behartigt de belangen van de zelfstandig gevestigde apotheker. De stichting zet zich in voor hoogstaande farmaceutische zorg en een gezonde bedrijfsvoering in de apotheek, nu en in de toekomst. Stichting BOA voorziet in deze brede belangenbehartiging wegens de steeds verdergaande ketenvorming in de branche en een toenemend aantal nieuwe toetreders. Stichting BOA telt op dit moment 250 aangesloten apothekers.
---