Norm voor fraudebestrijding van start

22.05.2007 / 16:30 / Rubriek: Economie / Organisatie: Stichting normering arbeid

Stichting normering arbeid

Norm voor fraudebestrijding van start
Tilburg, 22 mei 2007

Met het aanbieden van het Register Normering Arbeid aan de Vaste Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer en de ondertekening van een kaderconvenant met het ministerie van Financiën (Belastingdienst) gaat op 24 mei 2007 het Register Normering Arbeid officieel van start.

Werkgevers die arbeid inhuren of werk uitbesteden zijn met de nieuwe norm beter beschermd tegen fraude. Er is nu één landelijk normenpakket voor uitzendondernemingen en (onder)aannemers van werk in de vorm van de Nederlandse norm NEN 4400-1. De norm is opgesteld door de branche zelf in overleg met de ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën.

De nieuwe norm NEN 4400-1 is niet alleen bedoeld voor degene die arbeid uitleent, maar ook voor degene die werk aanneemt. De industrie, de uitzendsector, de agrarische sector en de vleessector hebben in de norm hun controles en registraties op elkaar afgestemd. De norm stelt strenge eisen aan de personeelsadministratie en loonadministratie. Ook geeft de norm de criteria om te beoordelen of een organisatie aan alle gestelde eisen voldoet. De goedgekeurde organisaties ontvangen een certificaat en worden opgenomen in een centraal register van de Stichting Normering Arbeid (Register Normering Arbeid). Dit register is via het internet te raadplegen (www.normeringarbeid.nl).

Momenteel zijn circa 1.160 gecertificeerde ondernemingen opgenomen vanuit diverse sectoren. Daarnaast zijn ruim 100 ondernemingen opgenomen in het overzicht voor aangemelde ondernemingen. Deze ondernemingen hebben zich aangemeld voor certificering.

De officiële start zal plaatsvinden op 24 mei 2007 vanaf 15.30 uur in de Nieuwe of Litteraire Sociëteit De Witte, Plein 24 te Den Haag.

=====================================

Noot voor de redactie,