Gemeente Enschede

Stadsgesprek Toekomst Enschede

Op donderdag 24 mei is er een groot stadsgesprek over de toekomst van Enschede in en rond de Grote Kerk. In het stadsgesprek van morgen wordt onderzocht of wat in de afgelopen drie maanden is opgehaald uit de Enschedese samenleving aan input voor de Toekomstvisie Enschede 2015, ook breed wordt gedragen. Alle Enschedeërs worden uitgenodigd hun mening te geven in de Grote Kerk of in de thematenten die rond de kerk staan opgesteld.

Het programma van de 24e is als volgt:
Om 13.00 uur verzorgt de burgemeester, gevolgd door enkele bekende Enschedeërs de aftrap. Van 14.00 tot 14.45 uur en van 15.15 en 16.00 uur kan de bevolking meepraten, nieuwe ideeën aanleveren in de 11 thematenten die staan rondom de Grote Kerk.
Van 16.00 tot 17.00 uur is er een programma in de Grote Kerk. Burgers kunnen op de thee bij B&W voor een praatje of om nog eens goed duidelijk te maken wat Enschede nodig heeft. Of kijken bij een rapgroep die improviseren op de toekomst van jongeren in Enschede, of hebben al een blik in de haarmode van 2015 gehad. Van 17.00 tot 18.00 uur gaat de burgemeester in het slotdebat kijken of er harde afspraken zijn te maken. Die worden voor iedereen zichtbaar aan de kerkdeur gespijkerd.
Het volgende uur (18.00 - 19.00 uur) is er nog gelegenheid om na te praten over de ervaringen.

De hele dag is de Grote Kerk geopend. Er hangt een tentoonstelling van de ideeën tot nu toe, waarop natuurlijk gereageerd kan worden. Ook staan er 4 filmkasten met verrassende video's over de toekomst. Acteurs dagen inwoners uit te reageren op de toekomst van Enschede.

De ideeënrijkdom tot nu toe
De afgelopen weken is al veel gezegd en er zijn al veel ideeën binnengekomen. De ideeën zijn terug te brengen tot een tiental onderwerpen/thema's. In 11 thematenten worden de onderwerpen verder uitgediept en verkent.
De thema's zijn:
o Enschede: Kloppend hart van het Oosten
o Binnenstad
o Levendige wijken
o De jeugd heeft de toekomst
o Werk voor iedereen
o Enschede bekend en bemind
o Parken als ontmoetingsplek en visitekaartje
o Het buitengebied, de groene kransslagader van de stad o De kracht van Enschede is Duitsland
o Bereikbaarheid
o Mensen maken de stad

Hoe verder?
De opbrengsten van alle stadsgesprekken en van donderdag 24 mei worden verwerkt in een verslag dat rond de zomer naar het College en de Gemeenteraad gaat. Na de zomer zal er over deze notitie (waarschijnlijk) nog een stevige discussie plaatsvinden. In september moeten er besluiten worden genomen. Het eindresultaat, de toekomstvisie Enschede 2015, wordt begin oktober gepresenteerd.

23 mei 2007