Gemeente Winterswijk


Start bouw gemeentekantoor Winterswijk: mijlpaal in historie

23 mei 2007

Winterswijk - De bouw van het gemeentekantoor van Winterswijk is officieel gestart met het heien van één van de laatste damwanden, het metselen van een proefmuur én het symbolisch begraven van de (politieke) strijdbijl. Dat gebeurde op dinsdag 22 mei op de bouwplaats aan de Stationsstraat in het centrum van Winterswijk.

Burgemeester Thijs van Beem gaf aan dat de ingebruikname van het gebouw de gemeente een nieuw elan zal geven, zowel ambtelijk als bestuurlijk. "En dat komt bijzonder gelegen omdat we op dat vlak de nodige ambitie hebben. Een organisatie die professioneel en burgergericht wil functioneren heeft daarvoor passende huisvesting nodig. Adequate ontvangst- en spreekruimtes voor bezoekers en werkruimtes die stimuleren tot samenwerknig en doelmatig werken. En die moesten we tot nu toe missen op Beatrixpark."

Gemeentesecretaris/algemeen directeur Hans Scheinck prees ontwikkelaar Victoria B.V. die voor een bedrag van ¤ 12.500.000 (inclusief prijsindexatie, bouw- en woonrijpmaken, grondkosten en inrichting) de gemeente een gebouw levert dat aan het programma van eisen van de gemeente voldoet. Hij sprak ook zijn respect uit voor de bestuurlijke vasthoudendheid van de laatste drie colleges en gemeenteraden die een echt besluit namen en vasthielden. "Dat u daarbij tot het allerlaatste nog alternatieven hebt afgewogen, daarvoor hebben wij begrip. Het gaat bij een gemeente altijd om gemeenschapsgeld. En huisvesting van het gemeentelijk apparaat is daarbij terecht niet de eerste prioriteit", aldus Hans Scheinck.

Damwand en strijdbijl
Burgemeester Thijs van Beem, wethouder André van Nijkerken en oud-wethouder Diana Abbink namen de officiële handeling voor hun rekening, het slaan van één van de laatste damwanden, de constructie die als wand van de bouwput dient. Diana Abbink werd hiervoor speciaal uitgenodigd omdat zij als wethouder in het vorige college verantwoordelijk was voor de uiteindelijke besluitvorming. Voordat dit gebeurde nodigde burgemeester Van Beem de gemeenteraadsfracties uit om samen op symbolisch wijze de (politieke) strijdbijl te begraven.

Proefmuur
Tijdens het informele gedeelte metselden dertien genodigden een metselmuur met stenen waarin de namen van elk van hen waren ingegraveerd. Acht oud-bestuurders en vijf Winterswijkers namen de 'bouw' van deze muur voor hun rekening onder deskundige begeleiding van twee professionele metselaars. De oud-bestuurders werden uitgenodigd vanwege hun betrokkenheid bij het gemeentekantoor. De inwoners konden zich de afgelopen weken zelf aanmelden. Het nieuwe gemeentekantoor is straks namelijk niet alleen de werkplek voor de medewerkers van de gemeentelijke organisatie, maar is ook het kantoor van én voor de inwoners van de gemeente Winterswijk.

Geschiedenis
In totaal heeft het tientallen jaren geduurd voordat de bouw kon starten. Halverwege de jaren zestig werd er al gesproken over de bouw van een nieuw gemeentekantoor. Het uiteindelijke besluit voor nieuwbouw viel in 2003. De officiële start van de bouw was dan ook een mijlpaal in deze lange historie. De afgelopen decennia stonden bol van discussies en procedures over de bouw van het kantoor. Hieraan kwam in december 2006 een einde. Toen deed de Raad van State uitspraak in een bodemprocedure over de geschorste bouwvergunning van het kantoor. Dit maakte de weg vrij voor de bouw.