Jamai Loman speelt rol van Marius in Les Miserables

VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 24-05-2007 09:32

JAMAI LOMAN SPEELT ROL VAN MARIUS IN LES MISERABLES

Jamai Loman gaat vanaf voorjaar 2008 de rol van Marius vertolken in de musical Les Misérables. Een rol die 17 jaar geleden werd vertolkt door Danny de Munk. In het seizoen 2008/2009 brengt Joop van den Ende Theaterproducties de musical der musicals weer terug naar ons land. Les Misérables komt in het volgende theaterseizoen terug als een nieuwe Nederlandstalige versie van het origineel. De musical gaat in april 2008 in première in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam waar Les Misérables slechts voor een beperkte periode te zien zal zijn.

Jamai Loman begon zijn theatercarrière met een rol in Doornroosje. Ook was hij te zien in Op De Koffie Bij... met Paul de Leeuw, The Lion King, Hello Dolly!, Jesus Christ Superstar en Musicals In Ahoy' 2006. Voor zijn rol in Hello Dolly! ontving Jamai in 2005 de John Kraaijkamp Musical Award in de categorie Aanstormend Talent. In 2006 was hij genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award in de categorie Beste Mannelijke Bijrol in een Grote Musical voor zijn rol in Jesus Christ Superstar. Momenteel is Jamai te zien in de titelrol van The Wiz en als alternate voor de rol van Vogelverschrikker. Jamai Loman was de winnaar van de allereerste Idols in Nederland. Zijn single Step Right Up werd vier keer platina en in juni 2003 behaalde Jamai goud met zijn debuutalbum. HIj presenteert elke zondagmorgen het populairste kinderprogramma van dit moment: JetixMax.

Sterbezetting
Les Misérables is de Nederlandse theatergeschiedenis ingegaan als een musical die bij aanvang nog geen sterbezetting kende. Maar de kwaliteit van de betrokken cast zorgde ervoor dat de bij het grote publiek vrijwel onbekende Pia Douwes, Joke de Kruijf, Vera Mann, Henk Poort en Ernst Daniël Smit in korte tijd hun naam vestigden als musicalpersoonlijkheden. Naast hen maakten ook Bill van Dijk, Simone Kleinsma en Paul de Leeuw deel uit van de cast, was er een rol voor Stanley Burleson en maakte Danny de Munk zijn musicaldebuut. Voor de productie die in 2008 in première gaat, maakt een nieuwe cast zijn opwachting. Eerder werd al bekend gemaakt dat Carlo Boszhard, Nurlaila Karim en Céline Purcell deel uitmaken van deze nieuwe cast.

Het verhaal
De musical Les Misérables, gebaseerd op de wereldberoemde roman van Victor Hugo, beleefde op 17 september 1980 haar wereldpremière in Parijs. Op 28 februari 1991, bijna elf jaar later, was Les Misérables voor het eerst in Nederland te zien in Koninklijk Theater Carré. De musical vertelt het verhaal van Jean Valjean, een man die negentien jaar in een strafkamp heeft gezeten voor het stelen van een brood. Na zijn vrijlating schopt hij het tot fabriekseigenaar en burgemeester. Het dramatische verhaal beleeft een climax tegen de achtergrond van de Parijse studentenopstand van 1832.

Noot voor de redactie,