Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Eikenprocessierups in de Utrechtse Heuvelrug

Binnenkort kunnen de eerste eikenprocessierupsen weer verschijnen. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de toppen van eikenbomen legt. Eind april komen de rupsen uit de eitjes en na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen die voor lichamelijke klachten kunnen zorgen. De gemeente bestrijdt de rupsen door te branden en de nesten op te zuigen.

Hoe is de eikenprocessierups te herkennen?
De rupsen leven in groepen en maken nesten op de stam of dikke takken van eiken. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellinghuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Vanuit hun nesten kruipen de rupsen 's nachts de kroon van de boom in op zoek naar eikenbladeren.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Eikenprocessierups gezien?
Heeft u in de gemeente langs openbare wegen een nest met eikenprocessierupsen gezien? Neem dan contact op met de Meldlijn van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (0343 56 56 56) of surf naar de meldlijn online en geef uw melding door.

Informatie
Zie voor informatie over de eikenprocessierups de site http://www.minvws.nl/ en zoek daar op eikenprocessierups. Meer informatie vindt u op de site www.natuurkalender.nl.