Cohen wil BredeScholen van de hoogste kwaliteit rond de A10

donderdag 24 mei 2007

Rond de ringweg A10 moeten, in samenwerking met het bedrijfsleven, BredeScholen komen van de hoogste kwaliteit en onder fantastische architectuur gebouwd. Dat zei burgemeester Job Cohen tijdens de Amsterdamlezing bij de Universiteit van Amsterdam.

De lat in het onderwijs moet hoger, aldus Cohen. Daarvoor is meer geld nodig en het gemeentebestuur moet zelf in het onderwijs kunnen ingrijpen. Volgens de burgemeester hebben veel leerlingen, met name van allochtonen huize, grote leerachterstanden, waardoor ze vaak zonder startkwalificatie van school gaan.

De grootste problemen liggen buiten de ringweg A10, waar veel allochtone leerlingen wonen. Daar laat de stad, aldus Cohen, 'te veel kansen liggen'. Zo is de voorschool voor - veelal allochtone - peuters nu 'vaak meer overblijven dan school'. Schooldagen zijn te kort en de vakanties te lang. Meer BredeScholen moeten er met buitenschoolse activiteiten en lessen voor zorgen dat kinderen 'uit zwakkere milieus' niet de boot missen. In de BredeScholen rond de ring moeten kinderen werken met de nieuwste technieken, de beste docenten, toppers uit de wetenschap en zeer ervaren professionals, aldus de enthousiaste burgemeester.