COA directeur verheugd over heropening Crailo

24.05.2007 / 10:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Coa

Coa

Algemeen directeur Nurten Albayrak is verheugd over het voornemen van de Larense gemeenteraad om medewerking te verlenen aan de heropening van Az Crailo. Op woensdag 23 mei werd hierover overeenstemming bereikt. Het centrum mag vijf jaar open blijven, daarna moet het plaats maken voor onder andere natuurontwikkeling.

De uitkomst van de raadsvergadering is opmerkelijk omdat het college van B en W eerder per brief had laten weten tegen heropening te zijn. Het college adviseerde de raad niet in te gaan op het COA-verzoek. 'Maar de raad heeft ingezien dat ons verzoek om heropening niet alleen een zakelijke vraag was, maar ook een humane. We kunnen asielzoekers tenslotte niet op straat laten of in tenten onderbrengen', aldus een verheugde algemeen directeur van het COA Nurten Albayrak na afloop van de raadsvergadering.

Deze week en vorige week bezocht ze Laren om het COA-verzoek tot heropening te ondersteunen. 'We hebben een goed verhaal gehouden over ons werk en hebben een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de gemeente als medebestuurder. Ook heb ik gelukkig goed duidelijk kunnen maken dat met het COA goede afspraken zijn te maken. De relaties die we vanouds hadden, bleken nog steeds goed. Onze bewoners hebben zich altijd prettig gevoeld op Crailo. Voor het COA is bovendien belangrijk dat de locatie op korte termijn kan worden heropend'.

Woensdag werd ook bekend dat het COA-vertrekcentrum in Vught veranderd zal worden in een azc. Dat gebeurt zo snel mogelijk. Het centrum zou eind dit jaar moeten sluiten, maar wat het college van B en W betreft mag het vijf jaar langer open blijven.

Voor het COA is de capaciteitsuitbreiding dankzij deze ontwikkelingen van belang, omdat de uitstroom van asielzoekers stagneert terwijl de instroom licht toeneemt. 'Het capaciteitstekort dat in de komende maanden dreigde te ontstaan kunnen we nu op een goede manier het hoofd bieden', aldus Nurten Albayrak.


---


Noot voor de redactie,