Politie Groningen

Donderdag 24 mei 2007

Provincie Groningen, 24-05-2007

Groningen: fondsenwerver doet aangifte van oplichting

Een fondsenwerver heeft woensdag aangifte gedaan van oplichting. Een onbekende man heeft maandag 22 mei collecte gelopen in de wijk De Hunze. Deze man was echter geen collectant. De echte collectant was aan het collecteren en kwam er achter dat er al gecollecteerd was. Een collectant moet zich altijd kunnen legitimeren. Mensen kunnen gerust naar een legitimatiebewijs vragen. En als ze het niet vertrouwen, neem dan contact op met de politie, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: openstaande boetes voor bromfietser

Twee 20-jarige Stadjers zijn woensdagmiddag op de Van
Oldenbarneveltlaan bekeurd, omdat ze zonder helm op een bromfiets reden. Een van hen had geen geldig legitimatiebewijs bij zich en kreeg ook hiervoor een bon. Daarnaast bleek dat hij nog ruim 600 euro aan boets had open staan of 26 dagen cel. Toen hem dat werd verteld, wilde hij er vandoor. Hij kon in de kraag worden gevat en hij werd geboeid naar een politiebureau gebracht. Daar werd hij ingesloten.

Groningen: veel mis met auto

De politie heeft woensdagmiddag een 24-jarige Stadjer bekeurd. Agenten zagen hem op de Antwerpenweg in een auto rijden, waarvan de achterband kapot was. Hij reed op de velg. Hij werd staande gehouden, maar de auto was niet van hem. De auto bleek niet verzekerd te zijn en het rijbewijs dat de Stadjer liet zien, was ongeldig verklaard. De auto werd afgesleept voor onderzoek. Die kan weer worden afgehaald door de eigenaar. Als hij een geldig rijbewijs en verzekering laat zien. De Stadjer is met een paar bekeuringen weer naar huis gestuurd.

Groningen: frontale botsing fiets en snorfiets

Een 22-jarige fietsster uit Groningen is woensdagavond op het fietspad bij de Friesestraatweg gewond geraakt. Een 16-jarige snorfietsster uit Groningen, met achterop een 18-jarige vrouw uit Groningen, kwam vanuit de richting van de Goudlaan en hield in een bocht te weinig rechts. De fietsster en de snorfietsster botsten frontaal op elkaar en vielen beiden. De fietsster raakte gewond en is voor onderzoek meegenomen naar een ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: fietser gewond door aanrijding met auto

Een 26-jarige fietser uit Groningen is woensdagavond op de D. Jetsesstaat gewond geraakt na een aanrijding met een 57-jarige automobilist uit Groningen. De fietser had de binnenbocht genomen over de stoep en toen hij de weg opreed, botste hij tegen de auto. Hij raakte gewond aan zijn hoofd en hand en is naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: te snelle automobilist raakt rijbewijs kwijt

Een 38-jarige automobilist uit Veendam is woensdagavond op de Europaweg zijn rijbewijs kwijt geraakt. Hij reed met een snelheid van 103 km/uur, terwijl daar 50 km/uur is toegestaan. Hij werd langs de kant van de weg gezet en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: fietsendief op heterdaad betrapt

Een 21-jarige fietsendief uit Groningen is woensdagnacht op heterdaad betrapt. Agenten zagen de man in beschonken toestand op de Kraneweg lopen. Aan zijn hand had hij een afgesloten fiets. Hij verklaarde eerst dat hij zijn sleutels kwijt was. Al snel draaide hij bij en verklaarde hij dat hij de fiets had meegenomen uit de Otto Eerelmanstraat. Hij werd aangehouden. De fiets werd teruggezet op de locatie, met het verzoek om aangifte te doen. Tegen de Stadjer wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: bromfietscontroles

De politie heeft woensdagavond naar aanleiding van klachten van burgers in Vinkhuizen, De Held en Paddepoel een bromfietscontrole gehouden. Er waren weinig bromfietsers op straat, maar in totaal werden dertien bromfietsers gecontroleerd. Drie personen kregen een bekeuring: geen bromfietsrijbewijs (1x), verzekering (1x), snelheid (1x): iemand reed 70 km/uur, terwijl 30 km/uur was toegestaan. Twee anderen hadden geen kentekenbewijs bij zich en kregen hiervoor een waarschuwing.

Oldehove: lading te breed en te lang

De politie heeft woensdagmiddag op de Barnwerderweg in Oldehove een tractor met aanhangwagen gecontroleerd. De 49-jarige chauffeur uit Uithuizen vervoerde een draineermachine. Na meting bleek de combinatie te breed en te lang te zijn. Voor beide feiten wordt proces-verbaal opgemaakt. Een dergelijke machine moet vervoerd worden met een dieplader en er moet een ontheffing aangevraagd worden. Het transport is stilgezet. Opvallend is dat het bedrijf waarvoor de man werkt, een week eerder een vergelijkbare overtreding heeft gemaakt.

Winsum: fietsers in botsing

Een 80-jarige fietsster uit Winsum is woensdagmiddag in de Kerkstraat in haar woonplaats gewond geraakt. Een 51-jarige plaatsgenoot fietste in tegengestelde richting en sloeg linksaf. Hij werd enigszins verblind door de zon en zag de vrouw te laat. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw kwam ten val. Zij is met vermoedelijk heupletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Bedum: motorrijder gewond

Een 56-jarige motorrijder uit de gemeente Loppersum is woensdagavond op de N46 bij Bedum gewond geraakt. Een passerende automobilist zag de man met motor en al in de berm liggen. De man is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie rook een alcohollucht en vorderde een bloedproef. De man weigerde mee te werken aan een bloedproef, waarop zijn rijbewijs is ingevorderd. De motorrijder heeft vermoedelijk op de afrit de controle over de motor verloren en is via een boom in de berm beland. De politie maakt proces-verbaal op.

Grijpskerk: opnieuw rijden zonder rijbewijs

Een 66-jarige automobilist uit de gemeente Zuidhorn is woensdagmiddag betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs. De man reed over de Kievitsweg in Grijpskerk en bleek bij controle een rijontzegging te hebben. Eerder dit jaar was de man ook al betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: verkeerscontrole

De politie heeft woensdagmiddag op het Johan van den Kornputplein en de Zwet in Delfzijl het verkeer gecontroleerd. Daarbij zijn acht bekeuringen uitgereikt voor het niet dragen van de gordel. Zes automobilisten hebben een bekeuring gekregen voor het overschrijden van de maximum snelheid op de Zwet. De toegestane snelheid is daar 50 km/uur, de hoogst gemeten snelheid was 74 km/uur. Daarnaast is een automobilist bekeurd, omdat zijn aanhanger ruim 46% te zwaar beladen was.

Delfzijl: politie controleert na klachten

Naar aanleiding van klachten van winkelend publiek en de middenstand van Delfzijl heeft de politie woensdagavond in het voetgangersgebied gecontroleerd. Zij klagen met name over asociaal rijgedrag van bromfietsers in het voetgangersgebied. Woensdag heeft de politie vier bromfietsers bekeurd voor het rijden in voetgangersgebied. Een bromfietser kreeg een bekeuring, omdat hij geen bromfietsrijbewijs had. Van de controle ging een preventieve werking uit. Na de aktie stapten veel bromfietsers af in het voetgangersgebied.