Gerechtshof Arnhem


rechtspraak

Werkstraf en gevangenisstraffen voor oplichting en valsheid in geschrift

Arnhem, 24 mei - De rechtbank Arnhem heeft drie mannen veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrift. De straffen variëren van een werkstraf tot gevangenisstraffen.

Een 68-jarige man is veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf voor beleggingsfraude. Verdachte heeft zich gedurende een aantal jaren op grote schaal en in internationaal verband beziggehouden met het aantrekken van op termijn opvorderbare gelden, door beleggers voor grote bedragen op te lichten. Daarbij heeft hij onder meer gebruik gemaakt van valse waardepapieren. Met deze valse waardepapieren heeft verdachte geprobeerd een krediet te verkrijgen bij een Belgische vestiging van een Nederlandse bank, door deze valse waardepapieren als onderpand te verschaffen.

Een 57-jarige man, voormalig directeur van o.a. Verzekerd Keur B.V. en Van Keulen Holding B.V., is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk voor valsheid in geschrift en oplichting. Verzekerd Keur BV garandeerde door middel van terugbetalingcertificaten de terugbetaling van aankopen door consumenten. Het ging daarbij om de aanschafwaarde van bijvoorbeeld keukens of fietsen.

Een 48-jarige man, voormalig adjunct-directeur van onder andere Verzekerd Keur B.V. is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur, voor onder meer valsheid in geschrift en oplichting. Verzekerd Keur BV garandeerde door middel van terugbetalingcertificaten de terugbetaling van aankopen door consumenten. Het ging daarbij om de aanschafwaarde van bijvoorbeeld keukens of fietsen.

Aan deze verdachte is een aanmerkelijk lichtere straf opgelegd dan aan de twee medeverdachte. De persoon kan niet als organisator en/of initiatiefnemer worden beschouwd en verdachte heeft in financieel opzicht niet geprofiteerd van de malversaties.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 24 mei 2007 Naar boven