Gemeente Brunssum

Succesvolle bestrijding eikenprocessierups in Brunssum

De gemeente zal in de komende periode intensief controleren op de aanwezigheid van de eikenprocessierups in Brunssum. In 2004 werd de rups voor het eerst aangetroffen in Brunssum. Sindsdien is de rups met veel succes bestreden. De verwachting is dan ook dat Brunssum er dit jaar geen last van zal hebben. Mocht u desondanks (sporen van) de rups aantreffen, meldt u dat dan direct bij de gemeente.

eikenprocessierups1

De eikenprocessierups, die met name in eiken voorkomt, levert zeer veel hinder op. Oorzaak zijn de brandhaartjes van deze rups. Na contact met de haren kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De risico's voor de gezondheid doen zich vooral voor in de periode dat de rupsen brandharen krijgen (mei-juni) en bij de verspreiding van de haren daarna door verwaaiing en lege nesten (juli-september).

In april 2007 heeft de gemeente tegen de rups gespoten. Sindsdien wordt regelmatig op de aanwezigheid van de rups gecontroleerd, maar tot nu toe zijn er nog geen rupsen aangetroffen - de verwachting is dan ook dat de rups in de bewoonde gebieden van Brunssum niet terugkeert. In het Schutterspark (inclusief kinderboerderij en speelplaats) is niet gespoten, vanwege de natuurwaarden van dit gebied. Ook hier controleert de gemeente intensief, maar het Schutterspark is vooralsnog eveneens rups-vrij gebleken.

Mocht u niettemin in Brunssum (sporen van) de eikenprocessierups aantreffen, meld dit dan bij de gemeente, telefoon (045) 527 86 80.

Voor meer informatie kunt u ook de folder raadplegen.


---