Het Nederlandse Rode Kruis

24 mei 2007
Hulp aan gehandicapte slachtoffers aardbeving Java

Een groep van zon 16.000 mensen die gedeeltelijk of geheel verlamd zijn, bleken een extra kwetsbare groep na de aardbeving. Niet alleen waren er te weinig ziekenhuizen uitgerust om deze mensen te helpen, ook raakten sommigen hun huis kwijt. Ze waren genoodzaakt onderdak te vinden in tenten of bij familie in overvolle huizen met minimale faciliteiten.

Het Rode Kruis biedt de mensen nu een huis aan die aardbevingbestendig is. De huizen zijn voorzien van extra ruimte, brede schuifdeuren, een helling en een aangepast toilet. In totaal worden in een periode van 5 maanden 79 aangepaste huizen gebouwd. Het Nederlandse Rode Kruis stelt hiervoor 275.000 beschikbaar. Het project wordt waarschijnlijk in de toekomst uitgebreid.

De ramp
Een jaar geleden werd de stad Yogyakarta getroffen door een zware aardbeving. Bijna 6000 mensen kwamen om, 38.000 mensen raakten gewond en meer dan een miljoen mensen verloor huis en haard.

Het Rode Kruis was direct ter plekke om hulp te verlenen. Duizenden families kregen noodonderdak, voedselpakketen, medische en psychische zorg en alles wat nodig was om de eerste nood te ledigen.