Gemeente Rotterdam

Rotterdam profiteert de komende jaren onvoldoende van de economische groei, als de knelpunten op de arbeidsmarkt niet worden opgelost. Dat zegt wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid) naar aanleiding van de presentatie van de eerste Werkgelegenheidsmonitor van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Uit de analyse blijkt dat de sectoren met de grootste stijging in de werkgelegenheid zijn transport, facilitaire diensten, industrie en groothandel. Op langere termijn wordt de grootste groei verwacht bij de kennisdiensten (bijvoorbeeld ict-bedrijven, architecten- en reclamebureaus), belevingsdiensten (horeca, recreatie en sport) en de zorgsector.

Presentatie eerste Werkgelegenheidsmonitor OBR
Volgens de Werkgelegenheidsmonitor is het landelijk herstel van de economie ook in Rotterdam zichtbaar. Na drie jaar van daling met gemiddeld 1,1% is de werkgelegenheid in 2006 gestegen met 0,5%. Maar als er niet genoeg gekwalificeerd personeel is profiteert Rotterdam niet optimaal van de werkgelegenheidsgroei. Die trend is nu al zichtbaar: de krapte op de arbeidsmarkt neemt in bepaalde sectoren en voor bepaalde opleidingsniveaus toe.
Schrijer en zijn collega-wethouder Geluk (Onderwijs) hebben zelf het Beraad Scholing en Arbeidsmarkt in het leven geroepen. Hierin zoeken vertegenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven samen naar oplossingen voor knelpunten op de arbeidsmarkt. Zij maken afspraken over het vertalen van vraag vanuit de arbeidsmarkt naar het onderwijsaanbod. Dat gebeurt nu al in sectoren waar de nood het hoogst is, zoals zorg, transport en techniek, en detailhandel en dienstverlening in de binnenstad.

Opleidingsniveau
Uit de Werkgelegenheidsmonitor blijkt dat er vooral vraag is naar mbo'ers en hoogopgeleiden. Hoewel het opleidingsniveau van de Rotterdamse bevolking gestaag stijgt (aanbodzijde), blijft ook de vraag naar hooggeschoolde arbeid op de arbeidsmarkt verder stijgen. Die achterstand van Rotterdam vraagt om blijvende investeringen in het onderwijs. Voor hoogopgeleiden (hbo en universiteit) speelt de concurrentie zich vooral op nationaal niveau af. Wethouder Schrijer: "De concurrentie tussen de regionale arbeidsmarkten neemt toe. Hoogopgeleiden kiezen niet alleen voor een stad vanwege een aantrekkelijke baan, maar ook op basis van factoren als leefomgeving, cultureel klimaat, woonomgeving en voorzieningen. Wij moeten daarom blijven investeren in een aantrekkelijk woon- en werkklimaat in Rotterdam."
Vanuit het Rotterdams college zullen de wethouders Harbers, Karakus en Schrijer (respectievelijk Economie, Wonen en Werk) binnenkort komen met voorstellen om midden- en hoogopgeleiden te binden aan de stad. Schrijer benadrukt verder dat ook de doorstroming van werknemers in bedrijven verder gestimuleerd moet worden. "De generatie babyboomers gaat langzaam maar zeker met pensioen. Dat stelt ons voor een enorme vervangingsopgave. Het is daarom ook zaak dat werknemers kunnen doorstromen naar hogere functies. Een uitdaging voor de opleiders en de werkgevers om dat structureel vorm te geven."

Arbeidsmarktontwikkelingen
Het is de eerste keer dat het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) de halfjaarlijkse Werkgelegenheidsmonitor presenteert. Binnen de gemeente Rotterdam is het OBR het bedrijf dat de kennis over de kwantitatieve en kwalitatieve ontwikkeling van de werkgelegenheid in kaart brengt. Als er tegenover de groei van de werkgelegenheid geen aanbod van gekwalificeerd personeel staat, profiteert Rotterdam niet optimaal van de werkgelegenheidsgroei. De gemeente wil de monitor daarom vooral gebruiken als uitnodiging aan alle partijen die werken aan het verbeteren van de kwaliteit van het aanbod op de arbeidsmarkt.

Bron: Bestuursdienst, 24-05-2007