Universiteit Maastricht

24 mei 2007
Jos Schols benoemd tot hoogleraar
Bijzondere leerstoel Verpleeghuisgeneeskunde (persbericht verzonden door Vivre)

Jos Schols is per 1 mei 2007 door het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht benoemd op de bijzondere leerstoel Verpleeghuisgeneeskunde. Hij zal twee dagen per week aan deze taak besteden. Daarnaast is Schols werkzaam als managementteamlid en hoofd van de vakgroep verpleeghuisartsen en psychologen van Stichting Vivre in Maastricht en blijft hij vooralsnog ook werkzaam als bijzonder hoogleraar Chronische Zorg aan de Universiteit van Tilburg. De bijzondere leerstoel verpleeghuisgeneeskunde is mogelijk gemaakt door Stichting Vivre in Maastricht.

De Leerstoel is ondergebracht bij de Capaciteitsgroep Huisartsgeneeskunde van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (hoofd. Prof. dr. J. Metsemakers). Schols zal zich in samenwerking met andere universitaire partners, het azM en het praktijkveld toeleggen op een aantal gebieden van onderzoek. Hij zal specifieke aandacht besteden aan veel voorkomende zorgproblemen bij verpleeghuispatiënten, zoals ondervoeding, vallen en doorligwonden. Daarnaast zal hij zich richten op de herstel en revalidatiefunctie van het verpleeghuis (bijvoorbeeld voor patiënten die een beroerte hebben gehad), op de verpleeghuiszorg voor patiënten met dementie en op de palliatieve zorg, zoals die in en vanuit het verpleeghuis geboden kan worden.

Ook zullen onderzoeksactiviteiten ontwikkeld worden die verband houden met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wonen, welzijn, zorg en behandeling in verpleeghuizen.
Een belangrijk hoofddoel van het onderzoek is het leveren van een bijdrage aan de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen.

Een andere belangrijke taak van de nieuwe hoogleraar is om onderwijs te verzorgen aan studenten geneeskunde, aan huisartsen in opleiding en verpleeghuisartsen in opleiding. Ook zal hij betrokken zijn bij nascholingsactiviteiten voor verpleeghuisartsen. Jos Schols (1957) studeerde in 1983 af als basisarts aan de Universiteit Maastricht en voltooide in 1986
de huisartsenopleiding. In 1990 werd hij ingeschreven in het register van verpleeghuisartsen. In 2000 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift `In en vanuit het verpleeghuis; samenwerking verpleeghuisarts-huisarts". Van 1987 - 2004 was Schols werkzaam als verpleeghuisarts en lid van de Raad van Bestuur van de Riethorst, Centrum voor Wonen, Zorg en Behandeling in Geertruidenberg e.o. In 2004 werd hij benoemd tot hoogleraar Chronische Zorg aan de Universiteit van Tilburg en trad hij in dienst bij Vivre, een grote zorgaanbieder in Maastricht en het Heuvelland. Vanuit Vivre is hij sinds 2005 reeds gedetacheerd werkzaam aan de Universiteit Maastricht.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u dhr. Schols bereiken op tel 043 6314129, e-mail jos.schols@hag.unimaas.nl
Voor meer informatie over Vivre zie www.vivre.nl De afdeling PR van Vivre is bereikbaar via dhr. M. Kentgens, 043 6314187. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.