Verdachte vermogensdelicten langer vast

Duin- en Bollenstreek/Leiden/Voorschoten, 24-05-2007 o De rechtbank in Den Haag heeft in een pro-forma zitting de voorlopige hechtenis van een verdachte van vermogensdelicten verlengd met 3 maanden. De man, een 28 jarige Leidenaar, wordt verdacht van woninginbraken, bedrijfsinbraken, beroving, handel in verdovende middelen, bedreiging, diefstallen van autos, vrachtautos, graafmachines en scooter, diefstal uit een auto en het omkatten van autos. Deze delicten werden gepleegd tussen maart 2006 en januari 2007.

De korpsrecherche van Politie Hollands Midden startte in 2006 met een onderzoek naar een groep verdachten van diefstallen. Tijdens dit onderzoek rees tegen een aantal verdachten ook de verdenking van betrokkenheid bij drugshandel in het uitgaansleven in de Duin- en Bollenstreek, Leiden en Voorschoten.

In januari 2007 werden op verschillende locaties in Leiden en Oegstgeest doorzoekingen verricht. In een woning in Oegstgeest werden 12 kilo softdrugs, XTC-pillen en cocaïne aangetroffen en inbeslaggenomen. Naast de verdovende middelen werden ook foto- en videocameras, computers, beeldschermen, een scooter, mobiele telefoons en navigatieapparatuur inbeslaggenomen. Deze goederen waren onder andere ontvreemd uit woningen en bedrijven. Bij één van deze inbraken, in een woning in Leiden in juli 2006, werd geweld gebruikt tegen de bewoner. De man liep een gebroken knieschijf op en letsel in het gezicht. Bij een woninginbraak in Sassenheim in januari 2007 werden de bewoners bedreigd met een vuurwapen.

Het onderzoek leidde tot de aanhouding van 23 verdachten, afkomstig uit Leiden en Oegstgeest Momenteel zit alleen de hoofdverdachte nog in voorarrest. De rechtbank Den Haag zal deze zaak vermoedelijk in juli dit jaar behandelen.