Radboud Universiteit Nijmegen


Marianne Starren winnaar masterclass Vereniging Wetenschapsjournalisten

Taalkundige Marianne Starren van de Radboud Universiteit won dinsdag 22 mei een masterclass van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN). Op Bessensap, de jaarlijkse bijeenkomst van wetenschap en pers, presenteerde zij haar onderzoek naar taal die denken beïnvloedt op de meest aansprekende wijze. De prijs bestaat onder meer uit een interview in het wetenschapsprogramma Hoe?Zo! Radio.

Bessensap is de jaarlijkse bijeenkomst van wetenschap en pers, georganiseerd door VWN en NWO. Tientallen wetenschappers uit het hele land presenteren hun onderzoek met behulp van filmpjes, in traditionele presentaties en in de zogenaamde masterclasses. De Radboud Universiteit was dit jaar goed vertegenwoordigd: informaticus Wouter Teepe verzorgde een traditionele presentatie in het Amsterdamse Science center NEMO; orthopedagoog Geert-Jan Overbeek, historica Karine van 't Land en informaticus Wolter Pieters namen net als Marianne Starren deel aan de masterclasses.

Er waren vier sessies met elk drie onderzoekers. Elke onderzoeker kreeg vijf minuten om zijn onderzoek voor het voetlicht te brengen. Daarbij was alles geoorloofd. Een jury van vier journalisten en een actief publiek van journalisten en voorlichters gaf commentaar. Anders dan bij 'Idols' kreeg de onderzoeker tijd voor een weerwoord. De jury lette op inhoud maar ook op presentatie. De winnaar van elke sessie mocht door naar de afsluitende finale.

In de finale zagen tweehonderd aanwezigen presentaties van Peter Krekel (LUMC, over simpelere schouderoperaties), Mariëlle Beerepoot (AMC, over blaasontstekingen), Marianne Starren (RU, over hoe taal het denken beïnvloedt) en Anique de Bruin (EUR, over het twijfelachtige bestaan van talent).
Hoewel Marianne Starrren te kampen had met een technisch probleem, waardoor ze twee filmpjes moest laten zien vanaf haar laptop in plaats van op een groot scherm, overtuigde haar enthousiaste presentatie én haar improvisatietalent de aanwezigen. Ook in de voorronde, waarin de techniek wel meewerkte, was de jury bijzonder gecharmeerd van het feit dat Starren ter plekke even een experiment `naspeelde'. Bovendien trok het onderwerp van haar presentatie - taal beïnvloedt écht hoe je denkt en zelfs, letterlijk, naar de wereld kijkt - natuurlijk de aandacht.

Een applausmeter bracht duidelijk Starren naar voren als winnaar. Jurylid Govert Schilling opperde dat Starren misschien wel gewonnen had doordat het niet zo goed ging met de filmpjes bij haar presentatie. Daarop reageerde het publiek met een luid boegeroep zodat Starren zonder meer als een terechte winnaar de boeken ingaat.

Marianne Starren krijgt naast eeuwige roem, bloemen en het bord betonnen pap met bessensap, een interview bij het radioprogramma Hoe?Zo! Radio (zie www.teleac.nl/radio/index.jsp?nr=501652).

Op dinsdag 29 mei vertelt Marianne Starren over haar onderzoek in het Noorderlicht radio, tussen 10.00 en 11.00 uur op Radio 1. Nadien na te luisteren via http://noorderlicht.vpro.nl/afleveringen

Marianne Starren geeft haar eerste interview als prijswinnares Marianne Starren geeft haar eerste interview als prijswinnares