Gemeente Medemblik

De voorjaarsnota

Het college aan het woord: de voorjaarsnota

Jaarlijks stelt de gemeenteraad van een gemeente een begroting vast, waarin staat vermeld wat de verwachte inkomsten en uitgaven van de gemeente zijn. De voorjaarsnota is een uitgebreide tussenrapportage van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad over de financiële bijstellingen ten opzichte van die begroting. Kort gezegd, is de voorjaarsnota een overzicht van plussen en minnen. Eventuele afwijkingen worden verantwoord.

Een goed begin
Normaal gesproken wordt een begroting opgesteld op basis van voorgaande jaren. In het geval van de gemeente Medemblik was dat niet mogelijk, omdat de gemeente pas op 1 januari is ontstaan vanuit een samenvoeging van de voormalige gemeenten Medemblik, Noorder-Koggenland en Wognum. Alle hoofdstukken waaruit een begroting bestaat, zogenaamde programmas, moesten dus opnieuw worden beoordeeld. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, verkeer en vervoer, onderwijs en kinderopvang en sociale voorzieningen en werkgelegenheid. Het is lastig om een juist inzicht te krijgen in de financiële positie van de nieuwe gemeente.

Het is dan ook heel bijzonder te kunnen melden dat de eerste voorjaarsnota van de nieuwe gemeente Medemblik sluitend is. Er kan worden geconcludeerd dat de gemeente financieel gezond is en een zeer goede vermogenspositie heeft. Er is een duidelijk inzicht in de stand van zaken van de nieuwe gemeente: het beleid en de financiën zijn in control.

Afwijkingen
In de voorjaarsnota 2007 vallen vooral de volgende zaken op.

De gemeente werd geconfronteerd met een last van 198.000 voortkomend uit beslissingen die nog zijn genomen door de drie voormalige gemeenten. Voor deze beslissingen bleek geen dekking te bestaan in de begroting. De dekking is doorgeschoven naar de nieuwe gemeente Medemblik.

Echter is ook sprake van extra renteopbrengsten die niet in de begroting waren opgenomen. De voormalige gemeente Wognum was in het bezit van een eigen woningbedrijf, dat inmiddels is verkocht. De opbrengst van deze verkoop heeft de vermogenspositie van de gemeente Medemblik versterkt en meer rente opgebracht dan was geraamd. Bovendien is in de begroting rekening gehouden met de benoeming van vier wethouders. Het college bestaat uiteindelijk uit een burgemeester en drie wethouders. Ook dit is een meevaller ten opzichte van de begroting.

De tegenvallende kosten die betrekking hebben op de Wet werk en bijstand en de milieudienst zijn niet in de voorjaarsnota meegenomen. Naar het oordeel van het college betreft het hier aparte problemen die niet in de voorjaarsnota thuis horen.
Onder de streep is de begroting 2007 dan ook weer in evenwicht. Er wordt zelfs met een bedrag van 13.087 positief afgesloten. In juni zal de voorjaarsnota in de gemeenteraad worden behandeld.

Voorzichtigheid geboden
Naast alle positieve geluiden, is er ook een duidelijke boodschap. Een fusie van gemeenten brengt extra kosten met zich mee, zogenaamde frictiekosten. Dit zijn noodzakelijke uitgaven die nodig zijn voor de voorbereiding en totstandkoming van een nieuwe gemeente. Voor deze frictiekosten ontvangt de gemeente tijdelijk vanuit het Rijk een uitkering. Vanuit deze uitkering kunnen de frictiekosten voor de nieuwe gemeente Medemblik tot en met 2009 worden bekostigd. Dit betekent dat na 2009, met het wegvallen van de uitkering voor de frictiekosten, behoedzaam moet worden omgegaan met de financiën.