Gemeente Medemblik

Overleg gemeente en Land- en Tuinbouw Organisatie vruchtbaar

De gemeente Medemblik vindt het belangrijk regelmatig in contact te treden met maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld uit het midden- en kleinbedrijf. Op 15 mei heeft een overleg plaatsgevonden met de Land- en Tuinbouw Organisatie West-Friesland, afdeling Medemblik.

Met een groot oppervlak aan agrarisch gebied heeft de agrarische sector een belangrijke economische waarde voor de gemeente Medemblik. Waar de LTO de belangen van deze sector vertegenwoordigt, weegt de gemeente juist verschillende belangen tegen elkaar af. In het overleg is een aantal zaken aan de orde gekomen.

Overlast distels
Distels kunnen agrariërs een behoorlijke overlast veroorzaken, met name langs de A7, de spoorlijn en braakliggende terreinen. Hoewel de gemeente ervoor pleit overmatige regelgeving te beperken, zal in dit geval een voorstel aan de raad worden gedaan om in extreme situaties op te treden. Klachten zullen in de eerste instantie door de LTO worden beoordeeld. Als echt sprake is van schade, zal een gezamenlijke inspectie plaatsvinden en zal de eigenaar van de grond door de gemeente worden aangeschreven.

Kromme Leek
Het agrarische karakter van het gebied rond de rivier de Kromme Leek dient te worden behouden. Dit betekent dat niet-agrarische activiteiten zoveel mogelijk worden tegengegaan en dat bebouwing alleen plaatsvindt in de linten en aansluitend op de bestaande bebouwing.

Houd uw hond aan de lijn in agrarisch gebied!
Veel mensen beseffen niet dat loslopende honden veel schade kunnen aanrichten in agrarisch gebied. Niet alleen direct ter plaatse, maar bijvoorbeeld ook door uitwerpselen die ziekte kunnen toe richten aan een veestapel. Gezien de grootte van het agrarisch gebied is het moeilijk dit in de hand te houden, wel zal aandacht hiervoor worden meegenomen in het politietoezicht van de gemeente. Als via de LTO een melding binnenkomt waarbij de eigenaar van de hond bekend is, kan de gemeente tot gerichte acties overgaan.

30-km zones
Om de verkeersveiligheid te vergroten, streeft de gemeente Medemblik naar 30-km zones. Het al dan niet invoeren van dergelijke maatregelen is echter ook van invloed op agrarisch verkeer, zoals tractoren. Om alle belangen zo goed mogelijk af te wegen, zal de LTO in de toekomst worden betrokken bij het beleid rond de 30-km zones.

Huisvesting buitenlandse werknemers
Veel agrariërs zijn genoodzaakt buitenlandse werknemers in te zetten. In heel West-Friesland is de huisvesting van deze vooral Poolse werknemers een probleem. In veel gevallen is sprake van geïmproviseerde slaapplaatsen in een boerenschuur. Onlangs werden nog 25 Polen in een stolp te Midwoud ondergebracht. Inmiddels heeft de gemeente Medemblik agrarische bedrijven toestemming gegeven op hun terrein een stacaravan te plaatsen voor een periode van maximaal 8 maanden per jaar. Hiermee is het probleem echter nog niet opgelost. Omdat iedereen recht heeft op humanitair, fatsoenlijk onderdak, zal de gemeente zich beraden op een duurzame oplossing. Hierbij zal worden gekeken naar omliggende gemeenten, die een oplossing hebben gevonden door permanent meerdere stacaravans toe te staan.

Parkeeroverlast bij waterberging Twisk
Het gebied rond de waterberging in Twisk is een prachtige omgeving en trekt dan ook veel bezoekers. Dit heeft echter tot gevolg dat het land van agrariërs soms door geparkeerde voertuigen wordt geblokkeerd. Het is voor de gemeente Medemblik helaas niet haalbaar om de parkeerders hier door middel van borden op te wijzen. Uiteraard is het de eigenaar van het stuk land wel toegestaan bij de toegang een bord te plaatsen.

Het overleg tussen de gemeente Medemblik en de LTO werd door beide partijen als buitengewoon prettig ervaren. Ten minste één keer per jaar zal een overleg plaatsvinden en verder wanneer hiertoe aanleiding bestaat.