Gemeente Amsterdam



Noordvleugel zet fors in op versterking creatieve industrie

Kenniscentrum Creative Cities Amsterdam opgericht

24 mei 2007
-
Bestuursvoorlichting

Een regionaal expertisecentrum dat gericht is op sociaal economische versterking van de creatieve industrie is het resultaat van de samenwerking binnen de creatieve as van de Noordvleugel. Het ministerie van Economische Zaken heeft ruim 850.000 euro rijkssubsidie toegezegd voor de opzet van dit centrum. Amsterdam, Hilversum, Zaanstad en Haarlem hebben gezamenlijk het initiatief genomen de creatieve industrie te versterken. Haarlem is trekker van dit proces. Burgemeester Schneiders van Haarlem: "Ik ben verheugd met dit eerste succes van de regionale samenwerking. De creatieve sector is belangrijk voor de Noordvleugel en verdient een forse impuls."

Creatieve bedrijvigheid is uitgegroeid tot een sterke pijler van de economie in de Noordvleugel van de Randstad. Ook landelijk is de sector groeiend. Ruim 13% van de nationale werkgelegenheid wordt tot de creatieve economie gerekend. Daarvan is een groot deel geconcentreerd in de regio Amsterdam.

Regionaal kenniscentrum

Het expertisecentrum met de naam Creative Cities Amsterdam moet het regionale gezicht van de creatieve sector worden en ondersteuning bieden aan zowel startende, bestaande als groeiende ondernemers.

De taken voor het kenniscentrum zijn: ontwikkelen, verbeteren en toegankelijk maken van ondersteuning en coachingvoor ondernemers, het opzetten en versterken van netwerken, de promotie van de sector en een gezamenlijke regiobrede regie op initiatieven en projecten.

Het kenniscentrum komt tegemoet aan de wens van de creatieve industrie naar een laagdrempelige en makkelijk toegankelijke kennistransfer, waar creatievenen bedrijven vragen en problemen kwijt kunnen en professioneel opgelost krijgen. Vanuit het centrum kunnen voor de gehele groep relevante initiatieven op het gebied van acquisitie, promotie, opleiding, ondernemerschap, internationale oriëntatie, kennis en een portal efficiënt worden opgepakt.

Inmiddels hebben ook de steden Utrecht, Almere, Amersfoort, de Kamers van Koophandel van Amsterdam en Gooi en Eemland en drie innovatieorganisaties (AIM, TFI en OMFL) zich aangesloten bij het project. Ieder met eigen lokale initiatieven en allen met de behoefte elkaar te versterken en te stimuleren op het gebied van kennisontwikkeling en kennisoverdracht, promotie, dienstverlening en regie. De provincies Noord Holland, Utrecht en Flevoland doen ook mee en ondersteunen het initiatief ook financieel. Gezamenlijk hebben de partners het projectvoorstel Creative cities/creative Industries opgesteld en ingediend voor de subsidieregeling Pieken in de Delta bij het ministerie van Economische Zaken. De partners en drie provincies investeren eveneens circa 850.000 euro in dit project. Creatieve broedplaatsen

De creatieve industrie heeft naast expertise ook behoefte aan geschikte en beschikbare fysieke ruimte in diverse aantrekkelijke stedelijk milieus. De partners zijn momenteel bezig met een samenwerkingsvoorstel op het gebied van de herstructurering van bedrijventerreinen tot creatieve broedplaatsen. De transformatie van diverse industriële locaties in de Noordvleugel draagt bij aan een grotere diversiteit in vestigingsplaatsen op bijzondere locaties met een interessante uitstraling, een duidelijke culturele toon en de aanwezigheid van gelijkgezinden.

Bij deze samenwerking gaat het om kennisontwikkeling, kennisoverdracht en het aantrekken van investeringen en subsidies ten behoeve van een snellere en op het creatieve milieu toegesneden transformatie van de diverse locaties tot grootstedelijke creatieve werkmilieus.

Dit project wordt komend jaar voor subsidiering ingediend.

AIM staat voor Amsterdam Innovatie Motor

TFI staat voor Taskforce Innovatie Regio Utrecht

OMFL staat voor Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland