Gemeente Tilburg

24-5-2007
Extra geld voor Brede Scholen Stokhasselt, Kruidenbuurt en Groenewoud Ook geld voor sport & bewegen en behoud Kindereilanden

Het college wil 260.000,- investeren in de ontwikkeling van de Brede Scholen in Stokhasselt, Groenewoud en de Kruidenbuurt. Ook wil het college 200.000,- reserveren voor de rol van Brede Scholen in de nog op te richten Centra voor Jeugd en Gezin. Dit en meer gaat het college de raad voorstellen in het Bestedingsplan reserve GOA (Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid).

Sport en bewegen
Uit de afgelopen periode van het GOA is nog een eenmalig budget van ruim 1 miljoen euro beschikbaar. Naast de Brede Scholen in de urgentiegebieden en de Centra voor Jeugd en Gezin wil het college dit geld besteden aan sport en bewegen. Wethouder Hugo Backx van Onderwijs- en Jeugdbeleid: "We streven ernaar om binnen enkele jaren in alle Tilburgse Brede Scholen een sportdocent te hebben die naast de gymlessen ook buitenschoolse sportactiviteiten verzorgt. Hiermee anticiperen we op het nieuwe rijksbeleid om bewegingsonderwijs op basisscholen te professionaliseren. We willen hierin ruim twee ton investeren."

Kindereilanden
Verder stelt het college voor om 60.000,- in te zetten voor het behoud van drie Kindereilanden in 2007. Dit zijn veilige speelplaatsen op een centrale plek in de wijk. Kinderen kunnen op de Kindereilanden speelgoed gebruiken dat goed is voor hun motorische ontwikkeling. "Met dit geld kunnen we de Kindereilanden dit jaar behouden. Voor de komende jaren moeten we nog een structurele financiële oplossing vinden", aldus Backx. De Kindereilanden bevinden zich bij de Brede Scholen Koningshaven, Kwadrant en Oud Zuid.

Minder geld
Een ander deel van het restantbudget, ruim drie ton, wil het college inzetten voor een overgangsregeling van de subsidies voor Brede Scholen. De subsidie voor Brede Scholen is vanaf 2007 namelijk gewijzigd en wordt voortaan gerelateerd aan het aantal 0 tot 12-jarigen in een wijk met een Brede School. Voorheen kregen alle Brede Scholen hetzelfde budget. Daarnaast is het totale budget voor Brede Scholen verminderd door wijzigingen in het rijksbeleid. De rijksmiddelen die nog beschikbaar zijn moet de gemeente bovendien vooral inzetten voor Voor- en Vroegschoolse educatie in peuterspeelzalen en voor schakelklassen. Hierdoor zijn alle Brede Schoolsubsidies voor 2007 lager geworden. Voor de Brede Scholen die hier het meest door getroffen worden is de overgangsregeling van twee jaar gemaakt.

Vervolg
Het college heeft ook de subsidies voor 2007 over de tien Brede Scholen in Tilburg verdeeld. In totaal is hiermee 950.000,- gemoeid. Het collegevoorstel komt op 11 of 18 juni in de commissie Maatschappij en wordt op 25 juni in de raad behandeld.