Productschap Margarine
24.05.2007
Olie verrijkt met fytosterolen
De Europese Commissie heeft op 15 mei de beschikking gegeven tot
verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van met
fytosterolen/fytostanolen verrijkte olie als nieuw voedselingrediënt.
De vergunning voor met fytosterolen/fytostanolen verrijkte olie geldt
alleen voor gebruik in levensmiddelen waarvoor de toevoeging van
fytosterolen/fytostanolen is toegestaan. Dit betreft gele
vetsmeersels, slasauzen, producten op basis van melk, producten op
basis van gefermenteerde melk (bijvoorbeeld yoghurt), vruchtendranken
op basis van melk, sojadranken, kaasachtige producten en
kruidensauzen. Deze producten moeten vervolgens zodanig worden
aangeboden dat zij gemakkelijk kunnen worden verdeeld in porties die
maximaal 3 gram (voor een portie per dag) of maximaal 1 gram (voor
drie porties per dag) toegevoegde fytosterolen/fytostanolen bevatten.
Tevens gelden hierbij de bestaande etiketteringsvoorschriften voor
levensmiddelen met toegevoegde fytosterolen/fytostanolen (Verordening
608/2004). Daarnaast zal het nieuwe ingrediënt in voedingssupplementen
worden verwerkt. Formeel valt deze toepassing niet onder de Nieuwe
Voedingsmiddelenverordening (EC) 258/97 omdat supplementen met
fytosterolen reeds vóór 15 mei 1997 op de Europese markt waren.
Fytosterolen zijn plantaardige stoffen. Aan fytosterolen verwante
verbindingen zijn de fytostanolen (verzadigde fytosterolen). Door hun
structurele gelijkenis met cholesterol hinderen zij de (her)opname van
cholesterol door het lichaam wat leidt tot verlaging van de
bloedcholesterolconcentratie. Deze verbindingen kunnen ook gekoppeld
zijn aan vetzuren, zogeheten fytosterol-esters en fytostanolesters,
die een vergelijkbare cholesterolverlagende werking hebben. Het nieuwe
ingrediënt wordt bereid met behulp van standaardtechnieken uit
commercieel beschikbare preparaten met fytosterolen (en fytostanolen)
en plantaardige oliën.