Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Feestelijk jubileum Afsluitdijk

Nieuwsbericht | 24-05-2007

De Afsluitdijk bestaat 75 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt vandaag het monument van de ontwerper van de dijk, ingenieur Cornelis Lely, heropend. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander neemt die taak op zich in aanwezigheid van onder andere staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat.

De Afsluitdijk is op 28 mei 1932 gedicht. Daarmee was de afsluiting van de Zuiderzee een feit. Sindsdien beschermt de Afsluitdijk de achterliggende kust tegen wateroverlast en overstromingen. Door de aanleg van de dijk is inpoldering van Flevoland mogelijk gemaakt. De dijk scheidt het IJsselmeer en de Waddenzee en verbindt de provincies Noord-Holland en Friesland. Sinds 1933 is autoverkeer over de dijk mogelijk.

Met de heropening van het monument wordt het startsein gegeven voor de feestelijkheden omtrent het jubileum. Rijkswaterstaat organiseert als beheerder van de dijk samen met verschillende organisaties feestelijke activiteiten. Meer informatie over deze feestelijkheden is te vinden op de jubileumsite over de Afsluitdijk.