Time : 11:37:05
Date : 24 May 2007
Sender Name: Triodos Bank

Triodos Bank wil eigen vermogen met minstens 30 miljoen euroverhogen


- Triodos Bank wil eigen vermogen met minstens 30 miljoen euro verhogen.

- Duurzaam bankieren is een groeimarkt.

- Internationale emissiecampagne certificaten van aandelen Triodos Bank.

Brussel, 24 mei 2007 - Triodos Bank heeft een internationale campagne voor de uitgifte van certificaten van aandelen gelanceerd met als doel het eigen vermogen te verhogen met 30 tot 45 miljoen euro. De campagne vindt plaats in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en loopt tot 30 juni 2007.

Triodos Bank en fondsen onder beheer zijn de laatste 5 jaar met gemiddeld 22% per jaar gegroeid. De versterking van het eigen vermogen is nodig om de verdere groei van de kredietverlening aan duurzame ondernemingen en projecten alsook de uitbreiding in 2008 van de kredietverlening in Duitsland, mogelijk te maken.

Triodos Bank wil met haar producten en diensten bijdragen aan een gezonde samenleving met levenskwaliteit voor eenieder. De bank financiert daarom uitsluitend bedrijven en projecten in de sectoren natuur en milieu, cultuur en welzijn en in de sociale sector. Het balanstotaal van Triodos Bank groeide in 2006 sterk met 26% tot EUR
1,5 miljard. Het totaal toevertrouwd vermogen aan Triodos Bank Groep, bestaande uit Triodos Bank en de fondsen onder beheer, groeide in 2006 met 23% tot EUR 3,0 miljard.

Met de versterking van het eigen vermogen wil de bank haar groei ondersteunen en tevens haar goede solvabiliteit handhaven. Triodos Bank streeft naar een redelijke en stabiele rendementsontwikkeling voor houders van certificaten van aandelen. Op middellange termijn moeten schaalvergroting en een verhoogde efficiëntie een stijging van het rendement op het eigen vermogen (nettowinst/eigen vermogen) van thans 5% naar 7% mogelijk maken. Binnen enkele jaren zullen naar verwachting de relatief jonge vestiging in Spanje (2004) en de beoogde vestiging in Duitsland (2008) aan de winst gaan bijdragen. Verder verwacht de bank een groei met bestaande en nieuwe Triodos beleggingsfondsen. Deze fondsen beleggen in duurzame sectoren en dragen op die manier concreet bij aan de missie van de bank en genereren inkomsten. Voor 2007 verwacht Triodos Bank een groei van de activiteiten met 20%.

Olivier Marquet, directeur Triodos Bank België: 'Met een sterke aandeelhoudersbasis, bestaande uit mensen en instellingen, kunnen wij die groei realiseren. Triodos spaarders en investeerders willen hun ideeën over duurzame ontwikkeling omzetten in praktijk en weten dat geld hiervoor een middel is. Investeren in Triodos Bank biedt hen de kans om te participeren in de veelbelovende toekomst van een van de meest succesvolle, onafhankelijke duurzame banken in Europa en misschien zelfs wereldwijd.'

Duurzaam bankieren
Triodos Bank is een onafhankelijke bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren. De bank, opgericht in Nederland in 1980 heeft 124.000 klanten en 4.000 leningen aan duurzame ondernemingen en projecten in portefeuille. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en een agentschap in Duitsland en telt 350 medewerkers.

De emissiecampagne van certificaten van aandelen Triodos Bank richt zich met de campagne tot particulieren en institutionele investeerders die concreet betrokken willen zijn bij de missie van de bank. De bank komt regelmatig met emissiecampagnes. De laatste was in 2005 en leidde tot een verhoging van het kapitaal met EUR 20 miljoen. De certificaten Triodos Bank zijn niet beursgenoteerd, maar wel verhandelbaar via Triodos Bank zelf. Bij de oprichting van de bank is gekozen voor certificering van de aandelen om zo de onafhankelijkheid en de missie van de bank te waarborgen.

Triodos Bank heeft ruim 9.000 certificaathouders. Tweederde van het aandelenkapitaal is in handen van particulieren. Naast particulieren zijn er ook verschillende financiële instellingen en pensioenfondsen die bewust voor een aandelenbelang in Triodos Bank hebben gekozen en waarmee de bank ook samenwerkt.

De prijs van uitgifte is tot 30 juni aanstaande EUR 68 per certificaat van aandeel. In de campagne- periode worden geen transactiekosten aangerekend (normaal 0,5%).

Wij raden aan het prospectus te lezen alvorens in te schrijven. Het prospectus en het inschrijvingsformulier zijn verkrijgbaar bij Triodos Bank nv, Hoogstraat 139/3, 1000 Brussel, tel. 02 548 28 51 of via www.triodos.be.

Voor meer informatie of een interview met Olivier Marquet, contacteer:
Lieve Schreurs
Head of Marketing & Communication Triodos Bank België Tel. 02 548 28 35 (direct) of 0472 920050 (mobiel) E-mail: lieve.schreurs@triodos.be
www.triodos.be

URL: http://www.triodos.be