Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

No cure no pay is nadelig voor slachtoffers

Den Haag, 24 mei 2007

De ANWB vindt dat declareren bij letselschade op basis van no cure no pay nadelig is voor slachtoffers van verkeers- en bedrijfsongevallen. Slachtoffers hebben recht op volledige schadevergoeding. Bij no cure no pay leveren zij een deel van hun schadevergoeding in bij de rechtsbijstandsverlener.

Dat standpunt neemt de ANWB in in een brief aan de vaste kamercommissie voor justitie van de Tweede Kamer. Deze kamercommissie buigt zich op donderdag 31 mei over deze materie.

De ANWB biedt aan verkeersslachtoffers de mogelijkheid zonder kosten of verdere verplichtingen de zaak voor een first opinion' over de kans van slagen aan ANWB Rechtshulp voor te leggen, ongeacht of zij lid zijn van de bond.

De bond vreest dat 'No cure no pay' zal leiden tot 'cherry picking'. Advocaten en rechtsbijstandverleners zijn ondernemers en daarom is het risico groot dat zij alleen kansrijke zaken met een hoog financieel belang in behandeling willen nemen. Op relatief kleine schades leiden advocaten en rechtsbijstandverleners bij 'no cure no pay' verlies en dus is het onwaarschijnlijk dat deze zaken in behandeling worden genomen.

Bij 'no cure no pay' moet het slachtoffer een deel van zijn schadevergoeding afstaan. Het wettelijk recht op totale schadevergoeding wordt hiermee aangetast. Naar verwachting zal 15 tot 20 % van de schadevergoeding naar de rechtsbijstandverlener gaan. Het slachtoffer zal niet meer volledig gecompenseerd worden voor belangrijke zaken als inkomensverlies, extra kosten en smartengeld. Redelijke kosten van rechtsbijstand zijn te verhalen op de tegenpartij. Het bedrag dat op basis van 'no cure no pay' moet worden betaald zal dit al gauw overtreffen en daarmee voor rekening van het slachtoffer komen.

Ten slotte bestaat het risico volgens de bond dat de beloning een belangrijke rol gaat spelen bij de behandeling van de zaak.

De ANWB is een vereniging met 3,9 miljoen leden, die zich inzet voor de belangen van haar leden op het gebied van vakantie, vrije tijd en mobiliteit.

ANWB Rechtshulp heeft jarenlange ervaring met het verstrekken van juridisch advies en behandelen van letselschadezaken in binnen- en buitenland.


Noot voor de redactie;