Senternovem


24-05-2007 | EnergieTransitie en EOS kort nieuws mei 2007


- Platform Groene Grondstoffen presenteert plannen biobased economy - Rotterdam gaat CO2-uitstoot halveren - IPCC-rapporten onderbouwen noodzaak intensief klimaatbeleid - Wereld Natuur Fonds wint Nationale Energie Toekomst Trofee - Grootschalige afvang en opslag van CO2 stap dichterbij - Nieuwe stimulans voor bedrijvigheid op het gebied van duurzame energie en mobiliteit - International Energy Agency (IEA) portal: de Nederlandse ingang tot energiekennis - Technologiematching voor duurzame energie in India - EOS-subsidies - 80 miljoen euro voor CO2-afvang en -opslag

Platform Groene Grondstoffen presenteert plannen biobased economy Op 18 april heeft minister Verburg van LNV het eerste exemplaar van het Groenboek in ontvangst genomen van Paul Hamm, voorzitter van het Platform Groene Grondstoffen. Het platform heeft voor 2030 de ambitie om 30 procent van het energie- en materialengebruik in Nederland te baseren op groene grondstoffen. In het Groenboek licht het platform deze ambitie toe. Daarnaast doet het platform vier aanbevelingen: vergroot het binnenlandse aanbod van biomassa, ontwikkel een Nationaal Programma Duurzame Biomassa Import, versnel de ontwikkeling en toepassing van bioraffinage, en stel een publiek-privaat durfkapitaalfonds in.
Paul Hamm bood het eerste exemplaar van het Groenboek aan minister Verburg aan, omdat LNV een van de eerste partijen in Nederland was die het belang heeft ingezien van een overgang naar een biobased economy. LNV heeft ook het interdepartementale traject ingezet om hierop een rijksbrede visie te ontwikkelen. Daarnaast was LNV pionier bij het ondersteunen van innovaties waarbij traditionele producten als plastics, weekmakers en isolatiemateriaal uit groene in plaats van uit fossiele grondstoffen werden geproduceerd. Klik hier voor meer informatie of download hier een samenvatting van het GroenBoek.

Rotterdam werkt aan een gezonder klimaat Rotterdam gaat CO2-uitstoot halveren
De CO2-uitstoot in Rotterdam is in 2025 met 50 procent gedaald ten opzichte van 1990. Dat belooft het Rotterdam Climate Initiative, dat op 10 mei van start ging. In het ambitieuze klimaatprogramma werken vier partijen samen, onder ambassadeurschap van Ruud Lubbers. Het gaat om de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs. Zij willen van Rotterdam de `World Capital of CO2 free energy' maken. De doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative zijn, naar eigen zeggen, de meest ambitieuze van Nederland. Rotterdam en de Rotterdamse haven zorgen samen op dit moment ongeveer 25 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Rotterdam is als enige Nederlandse stad lid van het Clinton Climate Initiative, van voormalige VS-president Bill Clinton. In dit initiatief richten ruim vijftig wereldsteden zich op het vinden van praktische en meetbare oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering.

IPCC-rapporten onderbouwen noodzaak intensief klimaatbeleid Het kabinet kiest voor een ambitieus en pragmatisch klimaatbeleid, mondiaal, Europees en nationaal. Dat stelde minister Cramer naar aanleiding van de presentatie van het derde rapport van de internationale klimaatcommissie IPCC, op 4 mei. Volgens Cramer mag het niet gebeuren dat de aarde de komende decennia meer dan 2 °C opwarmt. Een belangrijke plaats in het beleid is weggelegd voor de Europese CO2-emissiehandel en aan innovatie. Bij dat laatste denkt Cramer vooral aan terreinen waar Nederland goed in is, zoals de chemie, de landbouwcluster voor biobrandstoffen en zonne-energie. Ook het overheidsbeleid zelf moet innoveren. Zo moet het concessiestelsel in het openbaar vervoer beter worden toegesneden op het inpassen van zuinige en stille bussen. In de sectorspecifieke aanpak gaat het kabinet nauw aansluiten op de transitiepaden uit de EnergieTransitie, al dan niet aangevuld met extra maatregelen zoals de kilometerheffing in de sector verkeer en vervoer. Lees hier de belangrijkste punten uit de reactie van minister Cramer.

Wereld Natuur Fonds wint Nationale Energie Toekomst Trofee Het Wereld Natuur Fonds heeft met zijn verbouwde, zeer energiezuinige kantoorpand in Zeist de NET-Trofee gewonnen. De NET-Trofee is een prijs van het ministerie van VROM voor bouw- en renovatieprojecten die uitblinken in een energiezuinige aanpak. Marc van den Tweel, directeur Marketing en Communicatie van WNF Nederland, ontving op het SenterNovem-evenement Kansrijk een kunstwerk en een cheque van EUR 25.000,- uit handen van minister Jacqueline Cramer van VROM. Het Wereld Natuur Fonds verbouwde een oud laboratorium uit 1954 tot nieuw hoofdkantoor. Het klimaat in het gebouw wordt op ingenieuze wijze geregeld: een systeem van waterbuisjes in de plafonds zorgt voor een natuurlijke manier van verwarming en koeling. Er wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem en van zonnecollectoren op het dak. De plafonds en wanden zijn bekleed met leemstuc, dat vocht opslaat en afgeeft wanneer dat nodig is. Het WNF-kantoor is het eerste gebouw in Europa dat geen CO2 produceert. De EPC-waarde van het pand is 0,4 (ter vergelijking: de norm voor nieuwbouwwoningen is 0,8). Het Wereld Natuur Fonds leidt in het nieuwe pand regelmatig bezoekers rond, uit onder meer de bouwwereld en maatschappelijke organisaties. Zo wordt de kennis over duurzaam bouwen gedeeld. Dat is eveneens een belangrijke doelstelling van de NET-Trofee. Lees hier meer over de uitreiking.

Minister Cramer (VROM) en Marc van den Tweel (WNF) Minister Cramer van VROM reikte op KansRijk
de NET-Trofee uit aan Marc van den Tweel van
het Wereld Natuur Fonds.

Grootschalige afvang en opslag van CO2 stap dichterbij VROM, energiebedrijf Nuon en de provincie Groningen gaan samenwerken om de grootschalige afvang en opslag van CO2 mogelijk te maken. Secretaris-generaal Van der Vlist van VROM, bestuursvoorzitter Van Halderen van Nuon en commissaris van de koningin Alders van de provincie Groningen hebben hiervoor op 27 april een intentieverklaring ondertekend. De partijen zien goede kansen om CO2 af te vangen bij de geplande multi-fuel centrale Nuon Magnum in de Groningse Eemshaven. Klik hier voor meer informatie.

Nieuwe stimulans voor bedrijvigheid op het gebied van duurzame energie en mobiliteit
Amsterdam heeft een nieuw centrum voor duurzame technologische ontwikkeling: New Energy Docks, Amsterdam Centre for Sustainable Solutions. Het centrum gaat jonge, talentvolle ondernemers op het gebied van duurzame energie en mobiliteit ondersteunen. New Energy Docks bestaat uit een ondernemend kenniscentrum (Dock 01) en een business incubator (Dock 02). Het kenniscentrum initieert partnerships op het gebied van duurzame ontwikkeling. De business incubator biedt ondernemers zowel kantoorruimte als individuele werkplekken, managementondersteuning en hulp bij het leggen van contacten met investeerders, zakelijke dienstverleners, afnemers en collega-ondernemers. New Energy Docks is geïnitieerd door de Amsterdamse Innovatie Motor, en wordt ondersteund door een netwerk van bedrijven uit Amsterdam, waaronder Shell, ING, AEB en NUON. Ook de Gemeente Amsterdam en een aantal kennisinstellingen, zoals de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, zijn erbij betrokken. Meer informatie op www.newenergydocks.nl.

International Energy Agency (IEA) portal: de Nederlandse ingang tot energiekennis
SenterNovem heeft een nieuwe portalsite
opgericht: www.ieanederland.nl. Deze site is het nieuwe startpunt voor alle informatie rond het International Energy Agency (IEA). De site is bedoeld voor vertegenwoordigers van de Implementing Agreements (IA's), maar zeker ook voor de nationale overheid, bedrijfsleven, industrie, R&D instituten, energiebedrijven, universiteiten en onderwijsinstellingen. De bezoeker vindt onder andere informatie over de verschillende netwerken en projecten van de IEA. Het is voor het eerst dat alle sites van de IA's zijn gebundeld en op onderwerp gesorteerd. De site linkt ook door naar de IEA-site zelf. Het IEA bevordert de samenwerking tussen industrielanden, op het gebied van energie. De basis wordt gevormd door zogenaamde `Implementing Agreements' (IA's), waarbinnen internationaal wordt samengewerkt aan specifieke energiethema's.
Nederland is heel actief binnen de IEA en neemt deel in ongeveer twintig van de 41 IA's. Doelen van de Nederlands deelname aan de IEA zijn het gezamenlijk doen van onderzoek, het verwerven en verspreiden van kennis en het uitbreiden van (bestaande) netwerken. De Governing Board van het IEA wordt bijgestaan door een aantal Standing Groups en speciale comités die de energiedeskundigen van de lidstaten bijeenbrengen.
Een van die comités is de Comité on Energy Research and Technology. Zo bevordert het de internationale samenwerking op het vlak van energietechnologie. Het streeft naar de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe, verbeterde technologieën die de energie veiligheid bevorderen, het milieu beschermen en de economische ontwikkelingen ten goede komen.
Om een goed beeld te krijgen van de IEA en de samenwerking met Nederland kunt u op New Energy tv twee filmpjes bekijken over de IEA; een interview met Bert Stuij (SenterNovem ) en Carrie Pottinger (IEA Parijs). Op www.ieanederland.nl vindt u een link naar New Energy tv. Ook via de KEI-site (Kenniscentrum Energie
Internationaal) www.senternovem.nl/kei is de nieuwe site bereikbaar.

Technologiematching voor duurzame energie in India Van 25 tot en met 29 juni organiseert SenterNovem, in samenwerking met onder meer de Nederlandse ambassade in Delhi, een technologie matchmaking voor duurzame energie in India. Op het evenement kunt u kennismaken met het Indiase overheidsbeleid en met Indiase bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties. Ook kunt u deelnemen aan de conferentie "Green Power 2007". SenterNovem gaat een gemeenschappelijke stand opzetten, waar Nederlandse deelnemers zich kunnen presenteren.
India wil binnen vijf jaar 10.000 MW generen uit duurzame bronnen. Hiervan is nu nog slechts een derde gerealiseerd. De Indiase overheid biedt daarom ook financiële ondersteuning voor R&D projecten. Het land is rijk aan natuurlijke bronnen zoals zon, wind, water en vruchtbare grond voor planten. Klik hier voor meer informatie of bel met SenterNovem, Martijn Lammers, tel. 070 - 373 58 91.

EOS-subsidies
Binnen EOS: Nieuw Energie Onderzoek (NEO) is de subsidieregeling Haalbaarheidsstudies geopend. Deze heeft een budget van EUR 500.000. De sluitingsdatum is 8 november. Subsidieaanvragen voor Haalbaarheidsstudies worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Wie het eerst komt, het eerst maalt.
Op 1 juni openen twee nieuwe EOS-tenders: voor Nieuw Energie Onderzoek (NEO en voor Energie en Samenwerkingsprojecten (EOS : ES). Voor de NEO-tender is EUR 700.000 beschikbaar, voor de ES-tender maar liefst 5 miljoen euro. Bij deze beide tenders geldt dat alleen de beste aanvragen worden gehonoreerd. Beide tenders sluiten op 13 september om 17.00 uur stipt. Klik hier voor meer informatie.

80 miljoen euro voor CO2-afvang en -opslag
Op voorstel van minister Cramer van VROM heeft de ministerraad op 20 april ingestemd met het beschikbaar stellen van 80 miljoen euro voor de ontwikkeling van CO2-afvang en ondergrondse CO2-opslag. Van het geld is 60 miljoen euro bedoeld voor een Europese aanbestedingstender. Daarbij gaat het om CO2-opslagprojecten van middelgrote omvang, die voor een periode van maximaal tien jaar naar verwachting een emissiereductie opleveren van circa 0,4 Mton CO2 per jaar. De resterende 20 miljoen euro wordt gebruikt voor de stimulering van innovatieve projecten op het gebied van CO2-afvangtechnologie. Klik hier voor meer informatie.