Senternovem


24-05-2007 | Meer aandacht voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek in EOS

Het programma EOS is ook gericht op sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Tot nu toe blijft het aandeel sociaal-wetenschappelijk onderzoek achter bij de verwachtingen. Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken een programmavoorbereidingscommissie gevraagd om voorstellen te doen om het sociaal-wetenschappelijke onderzoek binnen EOS te versterken. De programmavoorbereidingscommissie pleit ervoor om nog een stap verder te gaan: sociaal-wetenschappelijk onderzoek moet in principe een standaardonderdeel worden van alle onderzoeks en ontwikkelingsprojecten. Alleen wie kan bewijzen dat dit onderzoek geen nut heeft, zou ervan mogen afzien.

Begin 2006 werd een onderzoek uitgevoerd onder alle EOS-langetermijnprojecten. Daaruit bleek dat 95 procent van de projecten was gericht op puur technologieontwikkeling. Omdat technologieontwikkeling alleen niet voldoende is om innovatie te bereiken, heeft het ministerie van EZ al vanaf de start van EIS ruimte geboden voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Het ministerie heeft in 2006 een programmavoorbereidingscommissie ingesteld, die een meer omvattend advies over het onderwerp moest uitbrengen. Dit advies is nu gereed. Leden van de commissie waren Jan Paul van Soest (Advies voor Duurzaamheid) en Geert Verbong (Technische Universiteit Eindhoven). Zij kregen ondersteuning van SenterNovem. Ter voorbereiding van het advies heeft de commissie een workshop gehouden en uitgebreid gesproken met onderzoekers en het bedrijfsleven.

Bijdrage
"Sociale wetenschappen kunnen allemaal een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en toepassing van energietechnologie", stelt Geert Verbong. "Dat geldt van psychologie tot organisatiekunde en van ergonomie tot economie. Denk aan onderzoek naar de maatschappelijke acceptatie van technologie, marktverkenningen, procesgericht onderzoek naar interactie en participatie bij innovaties, en evaluaties. Of denk aan kennis over leren en leerprocessen, scenariostudies of het inbrengen van maatschappelijke aspecten in technologieonderzoek, zoals wensen en behoeften van gebruikers. De vragen waarop sociaal-wetenschappelijk onderzoek een nieuw licht kan werpen, variëren al met al van implementatieaspecten op korte termijn tot fundamentele vragen over de inrichting van de Nederlandse samenleving op lange termijn."

Macrostudies
In het advies aan EZ over versterking van het
sociaal-wetenschappelijke onderzoek in het kader van EOS, maken Van Soest en Verbong onderscheid naar macrostudies, onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en toepassing. Verbong: "Macrostudies richten zich vooral op de context van het energieonderzoek: demografische ontwikkelingen, transities, innovatieprocessen enzovoort. Op deze gebieden is al veel kennis beschikbaar en wordt steeds nieuwe kennis ontwikkeld. Wat hier vooral ontbreekt zijn coördinatie en overzicht. EZ zou zich vooral moeten richten op het oplossen van deze problemen, dus het coördineren van studies en het ontsluiten en beschikbaar stellen van kennis. Waar dat nog nodig is, zou het ministerie gericht onderzoek moeten uitzetten bij universiteiten en instellingen als CBS, CPB en ECN Beleidsstudies."

Onderzoeks- en ontwikkelingsstudies
"Bij onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten is meer sociaal-wetenschappelijk onderzoek nodig dat direct is gekoppeld aan onderzoek naar concrete systemen en functies, zoals nieuwe typen brandstofcellen of biomassavergassers. Denk aan onderzoek naar de duurzaamheid van biomassa, verschillende typen scenario's en technology assesments. Het technologische onderzoek hiernaar vindt met name plaats in het kader van EOS Lange Termijn. Wij stellen voor om sociaal-wetenschappelijk onderzoek hieraan in principe verplicht te koppelen. Alleen als een aanvrager kan aantonen dat voor zijn project sociaal-wetenschappelijk onderzoek niet relevant is, zou van deze verplichting kunnen worden afgeweken. Een aparte tender voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek achten wij niet gewenst, omdat dit de afstand tussen het technologische en het sociaal-wetenschappelijke onderzoek alleen maar zou vergroten. Onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die technologische en sociaal-wetenschappelijke aspecten combineren, zouden volgens ons automatisch beter moeten worden gewaardeerd dan puur technologisch georiënteerde projecten. Daardoor zal een verschuiving van budgetten optreden van technologisch naar sociaal-wetenschappelijk energieonderzoek en is op voorhand niet extra budget nodig."

Toepassingsstudies
"Bij toepassingsstudies, als derde, gaat het vooral om energieprojecten die ondersteuning krijgen uit de DEMO-regeling van EOS en de UKR. Die regelingen bieden geen ruimte aan sociaal-wetenschappelijk onderzoek, hoewel daaraan wel behoefte bestaat. Voor deze studies leggen wij een verband met het onderdeel Technologie in de Markt (TeMa) van de regeling Milieu&Technologie van het ministerie van VROM. Dat kent wel mogelijkheden voor ondersteuning van sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Wij adviseren EZ om samen met VROM te bekijken of TeMa kan worden uitgebreid met energietechnologie. Mocht dit niet lukken, dan adviseren wij EZ om te bekijken of studies zoals gefinancierd door TeMa ook voor energie mogelijk zijn."

Makelaarsfunctie
Verbong en Van Soest doen in hun rapport ook een meer algemene aanbeveling om sociaal-wetenschappelijk onderzoek op energiegebied te bevorderen. "Tijdens de workshop die we eind vorig jaar organiseerden, ontstond een bijzondere dynamiek tussen de onderzoekers en het bedrijfsleven. We zagen voor onze ogen dat vraag en aanbod met elkaar in verband werden gebracht en dat partijen veel voor elkaar bleken te kunnen betekenen. Dat contact moet je dus regisseren. Daarom hebben we voorgesteld om SenterNovem een makelaarsfunctie te geven. Ze zou bijvoorbeeld een netwerkkaart moeten maken van de organisaties en personen die werken aan sociaal-wetenschappelijk onderzoek en welke rol zij zouden kunnen spelen. SenterNovem zou ook een communicatiestrategie en -aanpak moeten ontwikkelen en uitvoeren, en netwerkbijeenkomsten organiseren. EZ heeft deze wens inmiddels gehonoreerd. Dat geeft wel aan hoe groot het belang is dat het ministerie aan het onderwerp hecht."

Drie onderzoeksvragen
Het rapport van Van Soest en Verbong noemt drie onderzoeksvragen die alle onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten zich zouden moeten stellen om de ontwikkeling en implementatie van nieuwe en bestaande energietechnologie te verbeteren, te sturen te versnellen.
1. Met welke sociaal-wetenschappelijke aspecten moet rekening worden gehouden bij de implementatie van een nieuwe technologie, concept of systeem in de maatschappij?

2. Hoe past de technologische ontwikkeling in de maatschappelijke omgeving op lange termijn en vice versa?

3. Welke actoren en processen beïnvloeden het succes van de technologische innovatie?

Meer informatie bij dr. ir. Geert Verbong, tel. 040-247 26 98, e-mail g.p.j.verbong@tm.tue.nl.

Meer informatie

Meer aandacht voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek in EOS (geïllustreerd artikel)