Senternovem


24-05-2007 | KansRijk 2007: duurzaamheid en innovatie hebben de toekomst

Vooraf werd het aangekondigd als hét evenement op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Achteraf bleek daarvan geen woord gelogen. Maar liefst 2.000 mensen kwamen af op het SenterNovem-evenement KansRijk 2007, op 24 april jl. Nederland blijkt in woord en daad dé duurzaamheidsproeftuin van Europa aan het worden. Een terugblik.

"De noodzaak van duurzame ontwikkeling is glashelder en glashard", stelde premier Jan Peter Balkenende in zijn openingstoespraak op het SenterNovem-evenement KansRijk, op 24 april jl. "Daarom staat duurzame ontwikkeling centraal in het Coalitieakkoord, dat aan de basis ligt van het huidige kabinet." Maar duurzaamheid is geen opgave van de overheid alleen, maakte Balkenende duidelijk. "Overheden, organisaties, burgers en bedrijven moeten sámen op zoek moeten naar een nieuwe balans tussen mens, milieu en economie."

minister-president Jan Peter Balkenende
In de openingstoespraak van KansRijk zette
minister-president Jan Peter Balkenende zijn
visie uiteen op duurzame ontwikkeling.

Drie manieren
De overheid zal zich bij duurzame ontwikkeling opstellen als een bondgenoot van de samenleving, aldus Balkenende. Hij gaf aan dat de overheid de komende jaren op drie manieren duurzaamheid gaat bevorderen: via het beleid, door voorwaarden te scheppen en door zelf het goede voorbeeld te geven. "Duurzaamheid gaat alle beleidskeuzes met elkaar verbinden, van volksgezondheid en ruimtelijke ontwikkeling tot economie en buitenlands beleid. Ook bij discussies over de toekomst van de Randstad, de aanpak van achterstandswijken of bijvoorbeeld het begrotingsbeleid zullen duurzaamheidsaspecten worden meegewogen." Onder voorwaarden scheppen verstaat Balkenende onder meer het doorvoeren van fiscale maatregelen (BMR, EIA) en regelgeving (EPN) om duurzaamheid te bevorderen. Een belangrijke manier om zelf het goede voorbeeld te geven, is dat de rijksoverheid vanaf 2010 duurzaamheid als een zwaarwegend criterium zal laten meewegen bij alle inkopen en aanbestedingen.

Onderstroom
Met zijn woorden zette de minister-president de toon van de dag. Jan Rotmans, hoogleraar transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, stelde dat nú het moment is om door te pakken. Als voorbeeld noemde hij de EnergieTransitie: "Daar zijn koplopers verzameld en bijeengebracht in platforms, en visies ontwikkeld en gekoppeld aan concrete initiatieven. De golf komt eraan. Nu moeten we ervoor zorgen dat die golf een onderstroom wordt." Hij citeerde de zanger Stef Bos: "De golven zijn de dagen, de dagen van het jaar. Het lijkt of zij vertellen hoe het ons vergaat. Maar de onderstroom die niemand ziet, bepaalt de richting op elk gebied." Rein Willems, voorzitter van de EnergieTransitie, onderschreef de visies van Balkenende en Rotmans volop: "Er zijn goede technologieën en financiële mogelijkheden genoeg. Bedrijven kunnen hun hakken in het zand zetten, maar het is veel verstandiger om duurzame ontwikkeling tot uitgangspunt van het bedrijfsbeleid te maken en voorop te lopen." De les die Willems daarbij tot nu toe heeft geleerd, is dat het voor bedrijven verstandig is om nauw met de overheid en maatschappelijke organisaties samen te werken."

Informatiemarkt en workshops
KansRijk 2007 bleef niet bij een aantal voordrachten. De hoofdmoot van het programma bestond uit workshops en de mogelijkheid om een zeer uitgebreide informatiemarkt te bezoeken. Op die markt stond niet alleen SenterNovem, maar waren ook gelieerde organisaties aanwezig, zoals NWO en STW. Zij presenteerden een scala van ondersteuningsmaatregelen op het gebied van innovatie en duurzaamheid. In de 28 workshops konden deelnemers kennis opdoen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van innovatie en duurzaamheid, vaak aan de hand van presentaties van bedrijven en organisaties. Een voorbeeld daarvan op energiegebied was de workshop `Het topje van de ijsberg'. Hier presenteerde Woningcorporatie De Werkplaats uit Enschede het concept van HR-Wonen. Daarmee wil de woningcorporatie nu al, in de sociale huursector, woningen realiseren met een EPC van 0,4. Het bedrijf Hull Vane presenteerde een spoiler voor schepen die 13 procent op het motorvermogen kan besparen. Hull Vane werkt bij deze ontwikkeling nauw samen met onderzoeksinstituut MARIN en scheepswerf Wagenborg Shipping. Aan de hand van deze en andere voorbeelden, zochten de workshopdeelnemers naar de punten die innovatieve, duurzame projecten succesvol maken.

Invloed uitoefenen op het kabinetsbeleid
Een aantal workshops bood concreet de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het beleid van het nieuwe kabinet, dat nu immers in zijn `honderddagenperiode' zit. De workshop `Klimaatbeleid, een nieuwe lente' was hierop zelfs specifiek gericht. Ambtelijk projectleider van het kabinetsbrede project `Schoner en Zuiniger', Norbert van den Hove, vroeg de deelnemers op briefjes aan te geven wat het kabinet in dit kader absoluut wel en absoluut niet moet. Dat leverde letterlijk honderden reacties op, uiteenlopend van adviezen over het systeemontwerp van koelinstallaties tot de aanleg van infrastructuur voor waterstof. Van den Hove beloofde alle reacties mee te nemen in het verdere projectverloop. Ook het Innovatiedebat aan het einde van KansRijk leverde uitkomsten op voor het nieuwe kabinetsbeleid. Na soms felle woorden wisselingen tussen voor en tegenstanders, bleek het overgrote deel van de 100 à 200 deelnemers het eens met twee stellingen: `duurzaamheid moet een verplicht criterium worden voor het toekennen van subsidies'. De eerste stelling sloot aan bij de woorden van premier Balkenende, dat duurzaamheid een doelstelling is die door alle beleidsterreinen gaat lopen. De tweede stelling kwam overeen met de opvatting van hoogleraar Rotmans, die meende dat duurzame ontwikkeling vooral een zaak is van mensenwerk.

Nog twee ministers
Het grote belang dat het kabinet hechtte aan de bijeenkomst, bleek ook uit de aanwezigheid van nog twee andere ministers, naast de premier, op KansRijk. VROM-minister Jacqueline Cramer reikte de Nationale Energie Toekomst Trofee 2007 uit aan het WNF, voor zijn verbouwde, zeer energiezuinige, kantoorpand in Zeist (zie Kort Nieuws). Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat kwam speciaal langs om samenwerkingsovereenkomsten te ondertekenen voor Het Nieuwe Rijden, met de autoleasemaatschappijen ING Car Lease, LeasePlan en Strix Lease Service. Volgens Eurlings kan het rijgedrag een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit en veiligheid.

Heeft u het evenement gemist of wilt u het nogmaals beleven? Ga dan naar www.new-energy.tv. Hier vindt u korte filmpjes met een sfeerimpressie van de dag, de uitreiking van de NET-Trofee met minister Cramer en de presentaties van de drie finalisten van deze trofee. Kijk en luister naar minister-president Balkenende en raak geïnspireerd door de kabinetsvisie over Duurzame ontwikkeling.