Uitstekende resultaten in 2006 voor Vitens

24.05.2007 / 12:22 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vitens

Vitens

http://www.vitens.nl/

Het afgelopen jaar was voor Vitens een succesvol jaar. De meest opvallende gebeurtenis was de fusie van Vitens met Hydron Midden-Nederland, Hydron Flevoland en de coöperatie Hydron die per 1 oktober 2006 werkelijkheid werd. Met onverminderde inzet is daarnaast gewerkt aan het verbeteren van de klantprestaties, de drinkwaterkwaliteit en het uitbreiden van de internationale activiteiten.

Kerngegevens
Vitens leverde in 2006 aan 2.348.000 mensen 264 miljoen m3 water in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht en enkele gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Daarmee levert Vitens drinkwater aan 31% van de Nederlandse markt. De gemiddelde prijs voor een kuub drinkwater (1000 liter) bedroeg euro 1,32. De investeringen in de goede kwaliteit van het water en de beschikbaarheid ervan bedroegen over het afgelopen jaar euro 94 miljoen.

Fusie
De fusie is tot stand gekomen omdat de betrokken bedrijven geloven dat een grotere schaal bijdraagt aan een verhoging van de kwaliteit, service en efficiency van de organisatie. Hierover zijn specifieke afspraken gemaakt. De belangrijkste afspraken die klanten raken, zijn onder meer dat het kostenvoordeel van de fusie (per 2010 jaarlijks minimaal euro 15 miljoen) ten goede komt aan de klant. Daarnaast zullen in 2010 de tarieven in het gehele voorzieningsgebeid gelijk zijn.

Financiële resultaten
Na aftrek van het te behalen dividend behaalde Vitens in 2006 een resultaat van euro 24,7 miljoen bij een netto-omzet van euro 339,6 miljoen. Het eigen vermogen bedroeg na afloop van het boekjaar euro 218,3 miljoen. De solvabiliteit bedroeg 22%. Het resultaat over 2006 is in grote mate beïnvloed door de fusie. De cijfers van het vierde kwartaal van de fusiepartners zijn in het resultaat geconsolideerd. Dit betekent een extra resultaat van euro 4,1 miljoen. In 2006 gemaakte fusiekosten en de vorming van een voorziening voor een Sociaal Plan hebben een negatief ffect op het resultaat van euro 22 miljoen.

Klanten
In 2006 is veel aandacht besteed aan verbeteringen van de klantensystemen. Centraal daarbij is de website www.vitens.nl die klanten de gelegenheid geeft een groot aantal transacties online te doen, zoals het doorgeven van meterstanden en verhuizingen. Daarnaast is in 2006 onverminderd aandacht besteed aan de vers water-aanpak. Een campagne gericht om de perceptie van de kwaliteit van drinkwater te verbeteren. Dat leidde onder meer tot een succesvolle Week van het Water in mei 2006.

Kwaliteit
In het verslagjaar werden wederom nieuwe resultaten zichtbaar van een omvangrijke verbeteraanpak, waarin tot en met 2007 ruim euro 104 miljoen zal worden geïnvesteerd. Diverse productie-installaties werden vernieuwd (zoals Fikkersdries, Noardburgum, Engelse Werk, Bremerberg, Amersfoort, Zeist en Houten). Aan het eind van het verslagjaar is de belofte ingelost van zacht en ontkleurd water voor nagenoeg het gehele voorzieningsgebied.

Internationale activiteiten
Internationaal kregen we verder voet aan de grond in 2006. Een joint venture tussen Vitens en Evides resulteerde in het ontstaan van Vitens-Evides International bv. Deze nieuwe onderneming kan zich slagvaardiger en met meer mogelijkheden begeven op het wereldtoneel. In onder meer Mozambique, Ghana, Suriname en Jemen wordt inmiddels op kostendekkende basis gewerkt aan een betere watervoorziening voor meer dan 10 miljoen mensen. Dat deze internationale inspanningen niet onopgemerktblijven, werd duidelijk door het winnen van de eerste PPP Award. Een prijs uitgereikt door minister van Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw Van Ardenne. Dit vanwege het succes van het publiekprivate partnerschap ter verbetering van de drinkwatervoorziening in vier steden in het zuiden van Mozambique.

Einde bericht