Voedingcentrum


Kies voor verse groente en vers fruit

23 mei 2007

De groente- en fruitdrankjes die in de winkel te koop zijn, beloven veel. Bijvoorbeeld dat ze even goed zijn als verse groente en vers fruit. Maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel groente- en fruitdrankjes te weinig voedingsvezels bevatten. Het Voedingscentrum adviseert elke dag twee ons verse groente en twee keer vers fruit te eten. Sommige mensen hebben moeite met het eten van twee keer vers fruit. Dan kunt u eventueel één keer vers fruit vervangen door vruchtensap. De beste keus is dan sinaasappel-, grapefruit- of ananassap, of een gemengd groente-fruitdrankje. In deze sappen zit nog een redelijke hoeveelheid vitamine C, vezels, foliumzuur en bioactieve stoffen. Maar ook in vruchtensap zitten calorieën. Daarom raadt het Voedingscentrum aan niet te veel vruchtensap te drinken.

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de groente- en fruitdrankjes. Daaruit bleek dat veel van die drankjes te weinig vezels bevatten. Verder houden mensen die veel van de groentedrankjes drinken zich niet aan regel 1 van de Schijf van Vijf: Eet gevarieerd. Met groentedrankjes kunt u niet veel variëren, want de groente in die drankjes is vooral wortel. Bijvoorbeeld groene groenten ontbreken in deze drankjes.

Gezonde stoffen

Het Voedingscentrum vindt dat groente- en fruitdrankjes verse groente en vers fruit nooit helemaal kunnen vervangen. Om de redenen die hierboven staan. Maar ook omdat niet precies duidelijk is welke (combinatie van) stoffen in groente en fruit ervoor zorgen dat groente en fruit zo gezond zijn. Mogelijk gaat bij het maken van de groente- en fruitdrankjes toch een deel van die goede stoffen verloren. Daarom is het advies om maximaal één keer fruit te vervangen door vruchtensap. En dan het liefst sinaasappel-, grapefruit- of ananassap. Ook groente-fruitdrankjes waarvoor meer fruitsoorten zijn gebruikt, kunnen als aanvulling dienen om voldoende fruit binnen te krijgen. Maar appelsap is geen goede keuze, omdat daar niet of nauwelijks nog gezonde stoffen in zitten. Om de twee ons groente te halen kunt u een enkele keer eventueel wat aanvullen met groentesap. Groentesap kan nooit verse groente vervangen. In groente- en fruitdrankjes zitten ook nogal wat calorieën. Nog een reden om er niet te veel van te nemen.

Bescherming tegen ziekte

Het advies om twee ons groente en twee keer fruit te eten is er niet voor niets. Groente en fruit zijn namelijk erg gezond. Zo zitten er in groente en fruit niet veel calorieën. Wel zitten er veel goede voedingsstoffen in, zoals vitamine C, foliumzuur, kalium en allerlei bioactieve stoffen. Deze stoffen beschermen u tegen ziekten, zoals hart- en vaatziekten en mogelijk ook vormen van kanker. Voldoende groente en fruit is ook goed voor de bloeddruk en de stoelgang. Variëren met groente en fruit is belangrijk, omdat niet elke soort groente of fruit dezelfde gezonde stoffen heeft.

Test hier of u voldoende groente en fruit eet!