Gemeente Soest

De raad heeft vergaderd

Datum: 24/05/2007

DONDERDAG 10 MEI

PROGRAMMAVERANTWOORDING / JAARREKENING 2006

DE RONDE

Programmaverantwoording / jaarrekening 2006
Op donderdag 10 mei 2007 werd de jaarrekening besproken. Hierbij werden de programmaverantwoording/jaarrekening 2006, de accountantsrapportage, het burgerjaarverslag 2006 en het Sociaal jaarverslag 2006 behandeld. Goedkeuring van de financiële verantwoording over het jaar 2006 door de gemeenteraad is gepland op donderdag 7 juni 2007. U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomsten bij te wonen.

DINSDAG 15 MEI REGULIERE RAAD

DE ONTMOETING

Aanpak huiselijk geweld
Stichting Amant en de GGD gaven inzicht in de manier waarop in Eemland-Noord gewerkt wordt om huiselijk geweld te stoppen. Op 12 februari 2007 hebben de gemeenten Baarn, Bunschoten, Eemnes en Soest en 16 instellingen een overeenkomst ondertekend om te komen tot een gezamenlijke aanpak. In een tweewekelijks overleg met o.m. gemeente en maatschappelijke instellingen komen deze meldingen aan de orde. In dit overleg worden afspraken gemaakt hoe de meldingen worden behandeld. Geprobeerd wordt maatwerk te leveren. Binnenkort vindt overleg plaats met huisartsen, logopedisten en het onderwijs om te proberen op die manier de meldingsbereidheid te vergroten.

Participatie jeugd bij sport en cultuur
De gemeenteraad heeft het college gevraagd om zich in te zetten voor de integratie in Soest met behulp van sport en cultuur. De door de afdeling Sport, Onderwijs en Welzijn ontwikkelde Sport- en Cultuurstrippenkaart heeft niet het gewenste effect opgeleverd. Met de goedkope strippenkaart probeerde de gemeente om jongeren meer te laten sporten. Daarom is gekozen voor een andere aanpak. In samenwerking met het team WhoZnext (sportevenement voor en door jongeren) komt Mission Olympic van NOC*NSF naar Soest. Deze mobiele sportstad is ook een middel om jongeren kennis te laten met sport. Ook zal volgens het project "Sport kent geen grenzen" gewerkt worden aan een grotere participatie van jongeren. Hiervoor zullen gymleraren, sportvereniging, ouders en het sportbuurtwerk ingeschakeld worden. Het project Cultuurbereik Jongeren Soest gaat een jaarlijkse Podiumbattle organiseren voor en door jongeren met een cultureel diverse achtergrond. Talenten en kunsten kunnen dan aan elkaar getoond worden.

DE RONDE

Rapport Rekenkamercommissie: bestemmingsplannen De Rekenkamercommissie Soest heeft een onderzoek uitgevoerd naar de bestemmingsplannen van de gemeente Soest. Hoofdvraag bij dit onderzoek was: hoe doeltreffend en doelmatig verloopt het tot stand komen van bestemmingsplannen en actualiseren van bestemmingsplannen binnen de gemeente Soest. En: hoe worden belanghebbenden hierbij betrokken? De Rekenkamercommissie noemde o.a. de volgende mogelijke gevolgen van niet-actuele bestemmingsplannen. Inkomstenverlies voor de gemeente, omdat onder de nieuwe wet geen leges hoeven te worden betaald als een plan ouder is dan 10 jaar. Ook ontstaat mogelijk rechtsongelijkheid voor burgers, omdat afhankelijk van het gebied waar je woont er wel of niet leges voor bouwaanvragen moeten worden betaald. Verder kan er kan minder slagvaardig worden gehandhaafd. De Rekenkamercommissie heeft aanbevolen de efficiency te verhogen door middel van standaardiseren van voorschriften, digitalisering van plannen en het samenvoegen van plangebieden. Naar de mening van de Rekenkamercommissie is de urgentie hoog. Agendering in De Raad is voorzien op 14 juni. Dan zal de Raad worden gevraagd de eindconclusies van het rapport vast te stellen.

DE ONTMOETING/RONDE/ RAAD

Kleed/clubvoorziening vv 't Vliegdorp
In De Raad van 20 april 2006 is besloten om voor de definitieve kleed/clubaccommodatie van vv 't Vliegdorp uit te gaan van 10 kleedkamers. Inmiddels is het plan uitgewerkt en nu heeft de raad het besluit genomen een krediet beschikbaar te stellen van in totaal
1.967.070,- voor de realisering van het definitieve kleed/clubgebouw. De eigen bijdrage van de vereniging wordt gesteld op 345.000,- Het onderwerp is eerst besproken in De Ronde en vervolgens is met het voorstel ingestemd in De Raad. Zorg van de gemeenteraad is er over zowel de hoogte van de totaalinvestering, als de hoogte van de eigen bijdrage van de vereniging.

SPREKERSHOEK

Namens de VVV van Soest pleitte de voorzitter, de heer H.A. van Asch, voor een verhoging van de subsidie die de VVV momenteel ontvangt. Daarnaast wil de VVV graag een prestatieovereenkomst sluiten met de gemeente waarin afspraken gemaakt worden voor meerdere jaren. Volgens dhr. Van Asch doet de VVV op dit moment veel meer dan waarvoor subsidie wordt ontvangen. De gemeenteraad gaat bezien of het mogelijk is om zo'n overeenkomst af te sluiten.

DE RAAD

VRAGEN AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS

* Aandacht voor verminderd zelfredzamen bij evacuatie in rampenplan De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de aandacht in gemeentelijke rampenplannen voor verminderd zelfredzamen bij evacuatie. De Inspectie constateert dat de aandacht voor verminderd zelfredzame personen in veel rampenplannen onvoldoende is. De PvdA wil van het college weten in hoeverre de evacuatie voor verminderd zelfredzamen in het rampenplan van de gemeente Soest geregeld is. Tot op heden is dit nog niet geregeld, maar het college heeft dit aangekaart in het regionaal overleg en neemt hierop actie.

* Verslag van De Ronde en De Ontmoeting over nieuwbouw moskee Soest2002 wil van het college weten waarom aan het verslag van de bijeenkomst van 19 april in De Ontmoeting en De Ronde over de nieuwbouw moskee een inspraakreactie is toegevoegd. De burgemeester geeft aan dat de inspraakreactie is bijgevoegd bij het verslag, omdat de inspreker niet aan het woord gekomen is tijdens de bijeenkomst. De inspraakreactie maakt geen onderdeel uit van het verslag.

Voorbereidingsbesluit Verlengde Oude Utrechtseweg Het is de bedoeling dat op een perceel aan deze weg een antennemast voor mobiele telefonie wordt geplaatst. Het bestemmingsplan Landelijk gebied staat plaatsing van de mast nu niet toe. De raad heeft nu een voorbereidingsbesluit genomen wat het verlenen van een vrijstelling van het bestemmingsplan door het college van burgemeester en wethouders mogelijk maakt.

Voorbereidingsbesluit voorontwerp bestemmingsplan Soesterveen 2007 De raad heeft een voorbereidingsbesluit genomen waarmee ongewenste planologische ontwikkelingen voor het gebied Soesterveen kunnen worden tegen gegaan en gewenste ontwikkelingen kunnen worden gestimuleerd.

Voorbereidingsbesluit Vredehofstraat 15
Het college van burgemeester en wethouders heeft principemedewerking toegezegd voor de uitbreiding en voor het wijzigen van het gebruik van het perceel Vredehofstraat 15. De raad gaat hiermee akkoord.

Vestiging gemeentelijk voorkeursrecht op percelen aan Dorpsplein en Plesmanstraat te Soesterberg
Op voorstel van het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad besloten de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing te verklaren op diverse percelen, gelegen aan Dorpsplein en Plesmanstraat te Soesterberg. Toepassing van deze wet houdt in dat wanneer de eigenaar van plan is zijn onroerende zaak te verkopen, hij deze eerst aan de gemeente te koop dient aan te bieden. Dit ter ondersteuning van de verwerving door de gemeente van de bewuste percelen.

Nieuwbouw Moskee
Op 19 april 2007 is het plan voor een nieuwe moskee aan de Vrijheidsweg al besproken. De gemeenteraad heeft nu ingestemd met het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het betreffende perceel. Met het nemen van een voorbereidingsbesluit bepaalt de gemeente dat zij het voornemen heeft om voor het betreffende gebied een nieuw bestemmingsplan op te stellen. Aan het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht wordt verzocht een verklaring van geen bezwaar te verlenen voor het afwijken van het bestaande bestemmingsplan. Het college van burgemeester en wethouders wordt gemachtigd om na afgifte van de verklaring de benodigde vrijstelling van het geldende bestemmingsplan te verlenen. Ook zullen dan de bouwvergunning, de kapvergunning en de uitritvergunning dan verleend worden. De fracties van Soest 2002 en GroenLinks stemden tegen, de andere aanwezige fracties waren vóór het collegevoorstel.

Lees de gehele of een geselecteerde tekst voor.