Gemeente Waalwijk Pilot toegankelijke bushalte op Vredesplein

Het college van Waalwijk gaat het middenperron van het busstation op het Vredesplein toegankelijk maken zodat de halte zonder belemmeringen gebruikt kan worden. Het middenperron wordt opgehoogd waardoor een makkelijkere instap ontstaat. Door de aanpassing is het hoogteverschil bij het instappen slechts 5 cm. Daarnaast komen er ook geleide- en gidslijnen, op en afritten, grondspots en aangepaste reizigersinformatie. De kosten van deze aanpassingen bedragen 90.000,- en worden grotendeels door de provincie betaald.

Pilot
Het Vredesplein is een pilotlocatie. Voor deze locatie is gekozen vanwege de huidige en toekomstige buslijnen die er stoppen, het aantal reizigers (het is de drukste halte in Waalwijk en het is een overstaphalte) en in de directe omgeving zijn belangrijke (WVG-) bestemmingen. Bovendien gaf Waalwijk de voorkeur aan deze locatie; het busstation van Waalwijk. Op termijn worden alle haltevoorzieningen toegankelijk. Deze regionale pilot wordt uitgevoerd om ervaring op te (laten) doen met het toegankelijk maken en toegankelijk hebben van een halte. Iedere gemeente in Midden-Brabant maakt op dit moment een belangrijke halte toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

Landelijke doelstelling: netwerk van toegankelijk stad- en streekvervoer
Het Rijk wil dat in 2010 het stad- en streekvervoer voor iedereen toegankelijk is. Een van de zaken die hiervoor aangepast moeten worden zijn de haltes. De aanpassingen op het Vredesplein passen binnen de landelijke doelstelling om een netwerk van toegankelijk openbaar vervoer te realiseren. Voor mensen met een mobiliteitsbeperking zoals ouderen en mensen met een handicap laat de toegankelijkheid van het openbaar vervoer nog wel eens te wensen over. Mobiliteit voor iedereen past binnen maatschappelijke trends zoals de vermaatschappelijking van de zorg. Volwaardig burgerschap staat hierbij voorop en met de invoering van de Wet op de maatschappelijke ondersteuning wordt zelfredzaamheid van mensen gestimuleerd.

Publicatie datum 24-05-2007