Staatsbosbeheer

24 mei 2007

Vandaag heeft Staatsbosbeheer het zeearendjong in de Oostvaardersplassen geringd. Dit is het tweede jong van het zeearendpaar in het natuurgebied. Het ringen, en het bijbehorende onderzoek, duurde in totaal drie kwartier. Nadat het jong geringd was, en de boswachters vertrokken waren, verscheen het vrouwtje direct weer bij het nest. Vogels worden geringd om meer informatie te krijgen over verspreiding, vestiging en leeftijd. Het jong is nu 4.4 kg zwaar en heeft een vleugellengte van 34,5 cm. Aan de hand van een meegenomen veer wordt binnenkort het geslacht van het jong bepaald.

Het was geen eenvoudige opdracht om de zeearend te ringen. Het nest ligt in het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen. De boswachters van Staatsbosbeheer hadden een kano nodig om het nest te bereiken. Vervolgens klom een boswachter met behulp van een ladder in de boom en werd het jong naar beneden gehaald. Vervolgens werd het jong gewogen, gemeten en geringd. Daarna werd het jong weer teruggezet in het nest. Uit ervaring van buitenlandse deskundigen weten we dat een zeearendjong geen hinder ondervindt van het ringen.

Op advies van Vogelbescherming Nederland en onderzoeksinstituut Alterra besloot Staatsbosbeheer het jong te ringen en van een goed herkenbare kleurring te voorzien. De kleurring is metaal grijs en heeft de inscriptie AF19 en zit om de linkerpoot. Om de rechterpoot zit een roestvrijstalen ring van het Vogeltrekstation Arnhem met de inscriptie 776X. Vogelaars met goede verrekijkers en telescopen zullen er geen moeite mee hebben deze ring af te lezen. Door het doorgeven van waarnemingen wordt meer inzicht verkregen in de verspreiding van deze bijzondere broedvogel.

De zeearend (Haliaeetus albicilla) is de grootste arend van Europa. Een zeearend leeft van aas, vogels en vis. De vogel leeft bij voorkeur in een uitgestrekt, waterrijk gebied zoals de Oostvaardersplassen. Vorig jaar werd er voor het eerst sinds mensenheugenis een zeearendjong geboren. Het jong van vorig jaar is niet geringd omdat het een eerste - dus kwetsbare - broedpoging van een relatief jong zeearendvrouwtje betrof. Het vrouwtje Anna werd als nestjong op 12 mei 2003 te Garbek in Sleeswijk-Holstein geringd. De herkomst of leeftijd van het mannetje is niet bekend. De zeearend in de Oostvaardersplassen krijgt geen naam. Staatsbosbeheer geeft in het wild levende dieren geen eigennaam.

Bij het zeearendnest hangt een webcam waardoor de zeearendfamilie via www.staatsbosbeheer.nl te volgen is. Hierdoor kan iedereen dagelijks genieten van de vorderingen in het nest. Staatsbosbeheer kan het nest bewaken, en er worden gegevens verzameld ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Zo was er te zien dat er verschillende paarmomenten waren. Het vrouwtje begon op 9 maart te broeden en op 15 april (na 38 dagen) werd de tweede Nederlandse zeearend geboren.