Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Slotmanifestatie Nieuwe Coalities voor de Wijk

24-05-2007

Speech Minister Vogelaar (WWI) bij slotmanifestatie Nieuwe Coalities voor de Wijk, 23 mei 2007

Dames en heren, geachte adoptieteamleden, beste Annet en Leon,

Hartelijk dank voor het pamflet met daarin jullie ervaringen in de 13 wijken. Dank met name voor de suggesties om van aandachtswijken, prachtwijken te maken!

Iedereen moet meedoen
Het motto van het kabinet luidt: samen werken, samen leven. Dat bedoelen we letterlijk: we willen dat mensen samen optrekken. Dat iedereen meedoet.
Dit streven verdraagt het niet dat grote groepen mensen aan de zijlijn blijven staan. Dit streven verdraagt het niet dat hele wijken achterblijven bij de rest van de stad. Dit streven verplicht ons om het verschil te maken.

Prachtwijken
Het veranderen van aandachtswijken in prachtwijken is dan ook de grote opgave waar we voor staan. Het is een opgave waar de overheid zich al langer sterk voor maakt. Denk aan de stedelijke vernieuwing, aan het grotestedenbeleid. Denk aan de 56-wijken aanpak die ons focus bracht. Denk vervolgens aan mijn voorganger Winsemius die aan de alarmbel trok. Denk natuurlijk aan de Nieuwe Coalities zelf ze vormen voor mij een soort generale repetitie van de wijkaanpak. Maar daarover zometeen meer.

40 wijken toernee
Vanaf mijn aantreden ben ik begonnen aan een tournee langs 40 wijken die de komende jaren een extra inspanning vergen. Doel van die bezoeken is om kennis te verzamelen over wonen, werken, leren, veiligheid en integratie. En om de dialoog met mensen, met bewoners, professionals en bestuurders, aan te gaan. Inmiddels heb ik ruim de helft van de wijken bezocht. 22 om precies te zijn. Het is te vroeg om conclusies te trekken. Wel kan ik al een aantal observaties met u delen.
In de eerste plaats staat de fysieke herstructurering in de wijken al redelijk goed op de rails. De grote uitdaging blijkt te schuilen in sociaal-economische factoren. Mensen weer perspectief geven, daar waar ze dat hebben verloren. Daarnaast valt de voortrekkersrol van corporaties op wijkniveau op. Of het nu gaat om het aankopen van panden voor jonge ondernemers, het investeren in maatschappelijk vastgoed als brede scholen of wijk-service-centra of om activiteiten achter de voordeur corporaties spelen een vooraanstaande rol. Een derde observatie betreft de projectentombola. Niet alleen ontbreekt meerjarige financiële zekerheid en visie, maar ook de samenwerking op beleids- en vooral uitvoeringsniveau schiet tekort. Beleid en uitvoering lijken soms meer vanuit de eigen instituties te redeneren dan vanuit de burger en de wijk.
Een vierde observatie betreft het gebrek aan voorzieningen voor met name jongeren. In te veel wijken is het aanbod aan sportvoorzieningen en jeugdhonken op zijn best schraal. We plukken nu in wezen de wrange vruchten van de kaalslag die opeenvolgende bezuinigingen op het jeugd- en jongerenwerk hebben aangericht.
Waar ik vooral erg van onder de indruk ben geraakt, zijn de individuele bewoners die - vaak tegen de stroom in - tot indrukwekkende activiteiten en prestaties weten te komen. Ik geef u een voorbeeld uit Amsterdam-Noord: de creatieve aanpak van Effe werken. Jongeren die tussen de wal en het schip zijn geraakt, worden letterlijk op straat opgezocht. Niet alleen door professionele krachten, maar door de doelgroep zelf. Jongeren die al wat verder zijn, gaan in gesprek met jongeren op straat die nog aan vertrouwen en motivatie moeten winnen. Juist door die gelijkwaardige relatie en doordat de jongeren letterlijk elkaars taal spreken, ontstaat er een contact waarop gebouwd kan worden.
In Zuilen in Utrecht zag ik de positieve kracht van jonge mensen in werking. Een gedrevenheid die minder vaak de voorpaginas haalt, maar die wel een belangrijke sleutel tot oplossingen herbergt. Ik doel dan op een aantal Marokkaans-Nederlandse jongeren die zich zorgen maakten over hun buurt en vervolgens zélf het initiatief namen om daar wat aan te doen. Ze richtten een buurthuis op dat ze De Toekomst noemden. Ze hadden geen betere naam kunnen bedenken. Zij maakten namelijk duidelijk dat de toekomst niet iets is wat je overkomt. De toekomst bepaal je voor een belangrijk deel zélf door samen iets te doén en door met elkaar verantwoording te nemen!

In zulke initiatieven zit een deel van de oplossing. Want het zijn vaak de instanties die óver jongeren praten in plaats van mét de jongeren. En het zijn diezelfde instanties die ook óver de jongeren beslissen in plaats van de jongeren verantwoording en vertrouwen te geven. In Zuilen durfde men het aan met als gevolg dat de jongeren de tent prima zelf draaien. En de politie vertelde mij dat er in dat buurtje minder rottigheid is sinds De Toekomst de deuren opende. Daarnaast hebben de wijkagenten een plek veroverd in mijn hart. Ze staan zo dicht bij buurtbewoners en jongeren. Bij conflicten kunnen ze enorm deëscalerend werken.
Ook erg gecharmeerd was ik van een initiatief van een autochtone buurtbewoonster in Amersfoort. Zij stichtte een vereniging om te komen tot een kleurrijke school. Ze probeert Nederlandse ouders ertoe te bewegen hun kinderen op de nu nog voornamelijk zwarte buurtschool te doen.
Ik ben onder de indruk van zulke energie en creativiteit. En daar komt het nu juist op aan want werken aan wijken is werken met mensen. Het doel is om in oktober 2007 met alle gemeenten waarin de wijken liggen een charter te hebben afgesloten. Zodat duidelijk wordt op welke punten in deze kabinetsperiode concreet het verschil wordt gemaakt, wie waarvoor verantwoordelijk is, en welke rol de rijksoverheid heeft. Maar eerst stellen de gemeenten op wijkniveau actieplannen vast, inclusief een prominente rol voor de lokale stakeholders. En met veel ruimte voor eigen initiatieven van bewoners.

Dames en heren,

Aanbevelingen Nieuwe Coalities
De ervaringen die we het afgelopen jaar met de Nieuwe Coalities hebben opgedaan, zijn waardevolle bouwstenen voor allen die de komende jaren gaan knokken voor prachtwijken in ons land. Annet Bertram heeft zojuist een aantal aanbevelingen toegelicht. Laat ik mij dan ook beperken tot de hoofdzaken.
Focus is belangrijk. Niet alles heeft prioriteit. Er moeten keuzes worden gemaakt. Een goede woning en een veilige woonomgeving zijn randvoorwaarden. Noodzakelijk, maar niet voldoende. Want om niet alleen de wijk, maar ook de mensen perspectief te bieden moeten we inzetten op onderwijs en inburgering en het vergroten van de arbeidsparticipatie. Iedereen moet meedoen niet waar? Ook moeten bewoners meer verantwoordelijkheid krijgen. Het zijn hun wijken zij wonen daar en kennen de buurt het beste. Het is hun leven waar we het over hebben. Betrek ze daarom van meet af aan bij de planvorming en bij de uitvoering van de plannen. Geef ruimte, maar spreek ze ook aan op ongewenst gedrag. Ook dat hoort erbij. De derde en laatste hoofdzaak is dat de slagkracht in de wijken omhoog moet. Ik herken dat van mijn wijkbezoeken. Vaak lijkt er een kloof te bestaan tussen het rijks- en het gemeentelijke beleid aan de ene kant en de organisatie en uitvoering op wijkniveau aan de andere kant. Waarbij de concrete uitvoering en bemensing ondergeschikt is aan het algemene beleid van de gemeente of organisatie zelf.

Het verschijnsel is natuurlijk alom bekend. In de zorg managers zat, maar te weinig handen aan het bed. In het onderwijs directeuren en cluster-coördinatoren te over, maar een tekort aan leraren. En bij de politie stapels formulieren per bekeuring. Kortom de uitvoering moet weer centraal komen te staan. Daarom sluit ik me bij de conclusies van het rapport aan: zet de zwaarste mensen op de zwaarste plekken en geef ze daartoe ook een stevig mandaat.

Dames en heren,

Toekomst en dank
Ik ben blij met, en dankbaar voor, de aanbevelingen die ik net heb mogen ontvangen. Dank dus voor de inzichten die u me hebt aangereikt voor de wijkaanpak. Maar zeker ook voor de bruikbare ervaring die we met de samenwerking tussen ministeries hebben opgedaan. Maar ik wil de adoptieteams ook danken voor het werk dat ze hebben verzet in hun wijk: dat heeft echt tot concrete resultaten geleid en dat is iets om met recht trots op te zijn.
Dank ook aan de wetenschappers die met hun kennis een grote inbreng hebben gehad. Dank tenslotte aan al die betrokken professionals die dit project tot een succes hebben gemaakt. Dank ook aan Annet Bertram wier geesteskind deze aanpak is.
Aan ons nu om van woord naar daad te gaan. Aan ons om op wijkniveau de handen ineen te slaan. Aan ons om de schotten te slechten die tussen beleidskokers staan. Aan ons om vijf vingers wonen, werken, leren, integreren, veiligheid - aaneen te smeden tot één vuist!

Samen buurten, samen binden daar teken ik voor!

Ik dank u wel.