Hoogheemraadschap van Rijnland


kustversterking

Leerlingen gaan Rijnland voor in kustversterking

Schoolestafette Kustversterking Op woensdagochtend 23 mei volgden groep 5 tot en met 8 van basisschool De Vierboet een les over de kustversterking op het Noordwijkse strand. Het hoogheemraadschap van Rijnland daagde hen uit om zelf te ontdekken hoe de kust versterkt kan worden.

Alle basisscholen in Noordwijk kregen van Rijnland een lesbrief over de Noordwijkse kustversterking en een poster over de werkzaamheden. Na de zomer start Rijnland met de bouw van een dijk in de duinen. De zeewering wordt daarmee voor de komende vijftig jaar veilig gesteld.

Waterproef

In de klas kregen de leerlingen van De Vierboet eerst een korte uitleg over de kustversterking in Noordwijk. Op het strand namen de kinderen vervolgens zelf de proef op de som. In een bak met water en zand ondervonden de leerlingen hoe het zand door de stroming van het water beweegt en op een andere plek terecht komt. Door het ´strand´ in de bak te verstevigen met harde elementen - zoals klei, houten blokjes, plastic of schelpen - ontdekten de leerlingen dat de harde elementen beter op hun plek blijven liggen dan het zand. Het zand vormt de eerste buffer tegen het water, de harde elementen de tweede buffer.

Estafette

Na de proef werden de leerlingen uitgedaagd om het Noordwijkse strand zelf te versterken. In een estafette moesten de kinderen in de branding een dijk bouwen van zand, schelpen, vuilniszakken, klei en openhaardhout. Het bleek een hele kunst om een zeewering te bouwen met de zee en de wind als tegenstander.

Wilt u meer weten over de werkzaamheden aan de Noordwijkse kust? www.rijnland.net/kustversterking.
'Droge voeten, schoon water!'