Dexia Bank


Dexia lanceert gloednieuw vrouwennetwerk

24/05/2007

ë WINGS zal leiderschap en innovatie hoog in het vaandel dragen ». Aldus Stefaan Decraene en Ann De Roeck, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van Dexia Bank België, vandaag, donderdag 24 mei 2007 tijdens een persconferentie n.a.v. de lancering van een gloednieuw vrouwennetwerk.

WINGS staat voor ë Women Innovating NetworkinG Solidarity ». Het netwerk wil op regelmatige basis vrouwen samenbrengen uit brede lagen van de samenleving, met name uit de wereld van de politiek, wetenschap, kunst, sport en alle andere takken van het Belgische en Europese maatschappelijk leven.

Leiderschap en innovatie staan daarbij centraal. ë Leiderschap is een belangrijke gave en opgave in het eigen en het maatschappelijke leven », stelde Secretaris-Generaal Ann De Roeck, ë en innovatie is noodzakelijk als hefboom voor belangrijke maatschappelijke veranderingen en vernieuwingen, waaraan ook vrouwen moeten kunnen deelnemen ».

Rond deze thema's wil het netwerk zowel jonge vrouwen - het ë aanstormend geweld » - als wie op zijn terrein reeds leiderschap heeft bewezen, samenbrengen. Deze laatsten zijn immers het rolmodel voor de huidige en de nieuwe vrouwelijke generatie.

Het netwerk WINGS is een belangrijke stap in een ontwikkelingsprogramma voor vrouwen sinds Dexia in 2004 hierover een Witboek publiceerde. Hieruit bleek o.m. dat culturele en structurele factoren aan de basis liggen van het feit dat onvoldoende vrouwen doorstromen naar de top van de bank. Het programma kadert in een ruimer pakket van maatregelen om diversiteit meer ingang te doen vinden in de bank. Toch bestaat binnen Dexia geenszins het beruchte "glazen plafond", aldus Ann De Roeck, die eraan toevoegde dat vrouwen net zoals mannen kansen krijgen bij Dexia en dat enkel de factor tijd een spelbreker is.

Als logo koos het netwerk een afbeelding van ë Het zotte geweld », een beeld van Rik Wouters uit de kunstcollectie van Dexia. Rik Wouters maakte het beeld - met zijn echtgenote Nel als model - ter evocatie van Isadora Duncan, de grondlegster van de moderne dans. Wouters zag haar in 1907 in Brussel tijdens een dansvoorstelling.

ë Het zotte geweld is een vrouw met vleugels », stelt Ann De Roeck, ë en dat is dan ook exact wat WINGS wil doen: vrouwen vleugels geven, weg van alle vooroordelen en onderscheid naar persoon, opdat ze echt zouden kunnen worden wie ze altijd hebben willen zijn ».