Rechtbank Alkmaar


Medemblikse handelaar moet verkoop pups staken

De Dierenbescherming heeft in kort geding gevorderd dat een dierenhandelaar en zijn bedrijf Pet's Joy & Animal Care BV (beiden te Medemblik) de handel in honden staken. De voorzieningenrechter te Alkmaar heeft heden het verbod toegewezen voor een periode van vijf jaar.

Een gedeelte van de door de handelaar verkochte pups is afkomstig uit het Oostblok, terwijl hij op de hoogte is van de erbarmelijke omstandigheden waaronder die pups ter wereld komen en waaronder zij worden getransporteerd naar andere landen. Ook handelt de dierenhandelaar evident in strijd met de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren door pups te verkopen die niet ouder zijn dan zeven weken en dus te vroeg bij de moederhond zijn weggehaald. Bovendien komen besmettingen met het parvo-virus vaker voor bij de pups die de dierenhandelaar verkoopt, dan bij pups van een bonafide fokker of handelaar. Niet aannemelijk is dat de dierenhandelaar voldoende maatregelen heeft genomen om de ziekte te beperken. Ook andere infectieziektes komen vaker dan normaal voor bij de pups die door de dierenhandelaar worden verkocht.
De dierenhandelaar heeft onvoldoende oog voor dierenwelzijn. Zijn handelwijze is onrechtmatig jegens de Dierenbescherming, omdat die handelwijze afbreuk doet aan de doelstelling van de Dierenbescherming en haar belangen schendt. Dat de handelwijze van de dierenhandelaar mogelijk niet strafbaar zou zijn, doet daar niet aan af omdat in het kader van het strafrecht een andere beoordeling plaatsvindt.

Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 24 mei 2007 Naar boven