Gemeente Reiderland


Baas in Reiderland
bijzondere raadsvergadering.jpg

Leerlingen van groep 7 en 8 van openbare basisschool De Bouwsteen in Finsterwolde waren op 24 mei even de baas in gemeente Reiderland. In een speciaal voor de kinderen georganiseerde raadsvergadering vormden zij zelf de raad.

De kinderen hebben tijdens de raadsvergadering een positief besluit genomen over een subsidieverzoek voor tien schaak- en damborden, het verzoek was ingediend door leerlingen van groep 8 van OBS de Bouwsteen. Het idee voor de speciale raadsvergadering was ontstaan tijdens de lessen staatsinrichting van groep 8. De kinderen van groep 7 hebben speciaal voor het bezoek nog een lesje staatsinrichting gevolgd.

De groep met 25 kinderen werd eerst ontvangen in de commissiekamer waar in het kort door Burgemeester Lo van Kats en Wethouder Hendrik van der Ham uitgelegd werd wat de burgemeester en wethouders precies doen. Er werd ook aandacht besteed aan Provinciale Staten want het toeval wilde dat gedeputeerde Henk Bleker ook in het gemeentehuis aanwezig was. De kinderen hebben samen met de burgemeester en wethouder de gedeputeerde overvallen tijdens een vergadering waar hij op dat moment in zat. Enkele leerlingen hebben het moment aangegrepen om de gedeputeerde het hemd van het lijf te vragen over wat een gedeputeerde nou precies doet.

Vervolgens gingen de kinderen zich voorbereiden op de raadsvergadering. Door de begrotingsafdeling en de subsidieafdeling van de gemeente Reiderland werden de kinderen geholpen bij het vormen van argumenten voor en tegen het verzoek van de dam- en schaakspellen. Als extra mochten de kinderen ook een heuse B&W vergadering meemaken waar het onderwerp uitgebreid ter sprake kwam en waar besloten werd dat het verzoek voorgelegd diende te worden bij de raad.

In de bijzondere raadsvergadering vormden dertien kinderen de raad voorgezeten door Burgemeester Lo van Kats. De overige kinderen namen plaats op de publieke tribune. Tijdens de raadsvergadering werd er kritisch gekeken naar het verzoek en mede door de inbreng van een ander verzoek van de publieke tribune ontstond er een levendige discussie. Uiteindelijk werd nipt besloten, 6 tegen en 7 voor, om het verzoek voor subsidie te verlenen. Het was een leerzame en erg gezellige ochtend waarover op het gemeentehuis en op de school nog lang nagepraat zal gaan worden.