VVD


24-5-2007

VVD zeer kritisch over bemoeizucht EU

De Europese Unie trekt zich er nauwelijks iets van aan dat gezondheidszorg een nationale aangelegenheid is en een nationale aangelegenheid zal blijven. Dit stelt VVD-woordvoerster VWS, Edith Schippers.

Europese stukken staan vol met voorstellen, plannen en maatregelen op het terrein van roken, overgewicht en alcohol. Schippers: "De Europese Unie gaat in haar bemoeizucht steeds een stapje verder en wat de VVD betreft buiten haar boekje. De EU moet haar tijd en geld niet verspillen aan adviezen hoe de Europeanen aan een goede levensstijl geholpen kunnen worden."

Er zijn zeker ook zaken op het terrein van de gezondheidszorg waar de Europese Unie een meerwaarde kan hebben. Zo strijdt de VVD al jaren voor een beter infectieziektenbeleid op Europees niveau, waarbij goede afspraken worden gemaakt en scenario's worden uitgewerkt voor het geval er een pandemie uitbreekt. Ook dringt de VVD aan op betere regelgeving wat betreft de problemen met medische hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld de permanente rimpelvullers. Hier is namelijk sprake van een Europese markt, waarbinnen veel fout gaat, met ernstige persoonlijke gevolgen.

24 mei 2007

Voor het volledige verslag van het overleg tussen Edith Schippers en de minister van VWS, klik hier.

Edith Schippers: edithschippers@tweedekamer.nl